publicatie

Spanning oktober 2011 :: Crisis en verzet

Spanning, oktober 2011

Inleiding

Maatschappij in Verwarring

De maatschappij is in verwarring. Veel zekerheden blijken heel wat minder zeker te zijn dan mensen jaren gedacht hebben. Wilders houdt zich niet aan zijn beloften, de pensioenen staan onder druk, de rechtsstaat wordt door de regering bedreigd, en tegen de stroom in won links in Denemarken de verkiezingen.

Arjan Vliegenthart geeft een samenvatting en de belangrijkste conclusies uit het door hemzelf, Johan van den Hout en Ronald van Raak geschreven SP-rapport ‘Nog meer gebroken beloften van Geert Wilders’ (zie www.sp.nl/service/rapport/). Kiezers die op Wilders stemden omdat hij zijn sociale gezicht in de campagne benadrukte, zijn van een koude kermis thuis gekomen. De AOW-leeftijd mag nu toch omhoog, de aanbestedingen in het openbaar vervoer zijn geen breekpunt gebleken en zo sommen de schrijvers nog een kleine 180 punten op. De reactie van de PVV-voorman op het rapport was typerend. Hij noemde het bagger en zonde van het geld maar inhoudelijk ging hij er niet op in. Verwarrend voor mensen die in hem een betrouwbare redder van het vaderland zagen.

Verwarrend zijn ook de discussies over de pensioenen. In de media is een beeld geschetst van een strijd om de macht binnen de vakcentrale FNV tussen de twee kemphanen Henk van der Kolk en Agnes Jongerius. En daarbij is ook vaak verwezen naar de babyboom-generatie, de mensen die zijn geboren tussen 1945 en 1955, als een groep die hardnekkig vasthoudt aan verworven rechten en de jongeren de dupe laat zijn van haar behoudzucht. Econoom David Hollanders laat echter zien dat de strijd tegen het pensioenakkoord die binnen de vakbeweging wordt gevoerd een terechte strijd is, want compromissen sluiten is goed maar alles weggeven is dom.

Nog meer verwarring beschrijft Arjan Vliegenthart vervolgens over het pokerspel dat de regering speelt rond uitspraken van de rechter. Toen het hoogste rechtscollege van ons land de uitspraak deed dat de ID-kaart gratis moest zijn omdat de overheid zelf van de burgers verlangt dat ze die hebben, joeg de regering in no time een wet door de Kamer om deze uitspraak met terugwerkende kracht te ontkrachten. Voor de burger verwarrend, want wat is een uitspraak van rechters zo nog waard? En hoe betrouwbaar is de overheid?

In Denemarken is een zusterpartij van de SP tot de nieuwe regering toegetreden. Een unieke gebeurtenis in een verwarrend tijdperk waarin ondanks de crisis rechts toch overal een grote broek aantrekt. Diederik Olders beschrijft de situatie in Denemarken en hoe de nieuwe regering daar weer hoop brengt bij mensen.

Maatschappelijke verwarring is lastig, lijkt vervelend maar biedt over het algemeen zelf ook de aanknopingspunten om uit de verwarring te komen. Geert Reuten laat in een moeilijk maar ook heel leerzaam artikel nog eens zien wat de waarde van de economische analyse van Karl Marx is voor mensen die willen begrijpen hoe het kapitalisme in elkaar steekt. In het Rijke Rooie Leven laat Sjaak van der Velden Rotterdamse punx uit de jaren tachtig aan het woord over hun wantrouwen tegenover linkse intellectuelen.