publicatie

Spanning januari 2010 :: Socialisten op campagne

Spanning, januari 2010

Socialisten op campagne

Het worden drukke tijden. In maart gemeenteraadsverkiezingen, en volgend jaar verkiezingen voor Tweede Kamer en Provinciale Staten. De Tweede Kamer-verkiezingen zouden trouwens ook dit jaar nog kunnen plaats vinden als Balkenende en Bos de rit niet uitzitten. Maar hoe het ook loopt, eerst hebben we 3 maart op het programma staan.

Deze aflevering van Spanning is vrijwel geheel gewijd aan die verkiezingen. We beginnen met een kort historisch overzicht van een aantal campagnes uit de afgelopen honderd jaar. Hoe voerden ze campagne in de tijd dat er nog geen Internet en televisie bestonden? Opvallend is dat er voor socialisten eigenlijk niet heel veel veranderd is. Een goede uitslag zou niet moeten afhangen van de dagkoersen maar van de worteling

van de partij of beweging onder de bevolking.

Kevin Levie onderzoekt of we iets kunnen leren van de verrassende verkiezingsoverwinning van Obama. Hij laat zien dat ook in de campagne van Obama het directe contact met de kiezer van groot belang was. Veel politieke partijen willen de trucjes van Obama kopiëren, maar beseffen niet dat vorm en inhoud samenhangen. Arjan Vliegenthart interviewde hoogleraar De Vries over de relatie tussen lokale en landelijke politiek. Volgens haar is de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen ook voor de Haagse politiek heel belangrijk, ondanks de deelname van veel lokale partijen. De SP is eigenlijk beide, actief in Den Haag maar met een stevige basis in de lokale politiek.

De Rotterdamse lijsttrekker Leo de Kleijn is geïnterviewd door Willem Bos. De Kleijn maakt duidelijk in welk spanningsveld socialisten in de gemeenteraad opereren. De hele wereld veranderen lukt niet in een keer, maar toch is het mogelijk om lokaal kleine maar belangrijke veranderingen voor elkaar te krijgen. Dat socialisten als ze besturen geen bestuurderspartij hoeven te worden, maar ook buitenparlementaire acties kunnen en moeten blijven voeren, wordt betoogd door Bernard Gerard, gemeenteraadslid in Eindhoven.

Thijs Coppus sprak met Paul Geurts en Michael van Rengs uit Horst aan de Maas waar de SP in november bij de tussentijdse verkiezingen bijna twintig procent van de stemmen behaalde. Hun geheim? Permanent campagnevoeren en dan vooral buiten de raad. Herman Beekers licht in zijn bijdrage het belang van een goede website toe. Bezoekers van een site surfen gauw verder als ze zien dat deze niet up-to-date is, dus het is heel belangrijk om deze goed bij te houden.

De huidige reeks Rijke Rooie Levens is ten einde. Ronald van Raak eindigt de serie met een inspirerende figuur die nooit heeft bestaan: Prometheus, de man die het vuur van de goden stal en het voor de mensen mogelijk maakte om een beter leven te leiden. In de volgende Spanning starten we met een nieuwe reeks, waarin het beeld centraal staat.