publicatie

Tribune 09/2012 :: Emile Roemer: Schouders eronder en de kop omhoog

Tribune, oktober 2012

Column

Emile Roemer

Schouders eronder en de kop omhoog

Laat ik maar met de deur in huis vallen: ja, ook ik was teleurgesteld over de verkiezingsuitslag. In de tweestrijd die ontstond hebben we de sympathie met, en het vertrouwen in, de SP nog niet kunnen verzilveren. Nóg niet kunnen verzilveren, zeg ik daar nadrukkelijk bij. Natuurlijk gaan we als partij terugkijken op de campagne, het zou heel dom zijn om dat niet te doen. Maar dat doen we niet te lang. Nu de rook is opgetrokken, zie ik namelijk ook dat ons gevoel van teleurstelling omgezet kan worden in een gevoel van trots.

Drieduizend mensen zijn dit jaar lid geworden van onze partij. In zeventig gemeenten zijn SP-werkgroepen opgestaan en worden afdelingen opgezet. Duizenden SP’ers hebben de afgelopen maanden hun bijdrage aan de campagne geleverd. Daar ben ik intens trots op en heel erg dankbaar voor. We hebben geleerd van deze campagne en komen er als partij uiteindelijk sterker uit.

De SP komt gelouterd uit de verkiezingsstrijd. We hebben op de deuren van de macht staan bonken, maar natuurlijk laten ze ons niet zomaar binnen. Dat is voor mij geen verrassing, maar wel een aanmoediging om door te gaan. Voor de ruim negenhonderdduizend mensen die op ons stemden, maar zeker ook voor die miljoenen mensen die ons vertrouwen en met ons sympathiseren.

Laten we het niet vergeten. We staan er nog altijd goed voor en wij zijn overeind gebleven in een stormachtige tweestrijd. En al die mensen die zich zorgen maken over hun baan, hun zorg en hun sociale zekerheid kunnen blijven rekenen op onze inzet en onze strijd.

Wij gaan door, de schouders eronder en de kop omhoog.

Emile Roemer,

fractievoorzitter SP