Tribune 05/2012 :: SP trekt wethouder Boxmeer terug

Tribune, mei 2012

SP trekt wethouder Boxmeer terug

‘Tot hier en niet verder’

Tekst: Jola van Dijk

Foto: Rob van Praag

Bijstandsgerechtigden verplichten langdurig onder het minimumloon te werken, zoals een meerderheid van de bestuurders in Boxmeer wil, dat is niet sociaal. Daarom heeft de SP Boxmeer besloten wethouder Dick Schaap terug te trekken uit het college van burgemeesters en wethouders.

2 april jongstleden. Ruim dertig Boxmeerse SP’ers zijn bijeengekomen in een speciale ledenvergadering over de lokale bestuurs­crisis. Wethouder Sociale Zaken Dick Schaap vertelt waarom hij en de SP-fractie tijdens een raadsvergadering de confrontatie zijn aangegaan met coalitiepartners CDA en LOF (de plaatselijke partij Lokale Onafhankelijke Fractie). Toen deze partijen in 2010 met de SP het gemeentebestuur vormden, zijn er tijdens de coalitieonderhandelingen duidelijke afspraken gemaakt. Boxmeer, de plaats waar Emile Roemer in 2002 wethouder werd, zou haar sociale gezicht behouden. Ook als er moeilijke tijden aanbraken, zoals nu vanwege de bezuinigingen die het kabinet-Rutte oplegt. Maar nu zetten de coalitiepartners een streep onder die sociale afspraak.

Schaap: ‘Om meer mensen vanuit de bijstand aan werk te helpen, willen het CDA en LOF in Boxmeer mensen langdurig aan het werk zetten zonder ze het wettelijk minimumloon te betalen. Zij behouden alleen hun uitkering. Het minimumloon is netto ruim 1200 euro, terwijl alleenstaanden in de bijstand zo’n 800 euro krijgen. Dat is 400 euro minder per maand, veel geld dus. Zo haal je hen niet uit de armoede en voor volwaardig werk moet gewoon volwaardig betaald worden. Werk moet lonen! We hebben er het geld ook voor. Door dit besluit toch te nemen, verliezen we als sociale gemeente onze geloofwaardigheid. Wij als SP ook, als ik het als wethouder uit ga voeren. Daarom hebben we gezegd: ‘Tot hier en niet verder’, en dat via de media aan iedereen duidelijk gemaakt.’

Trots

Aan het einde van de avond nemen de leden unaniem het pijnlijke besluit om na tien jaar uit het dagelijks bestuur van de gemeente te stappen. ‘Het is als oppositiepartij moeilijker zaken voor elkaar te krijgen. Maar in een coalitie blijven terwijl je geen invloed meer hebt op de belangrijkste onderwerpen is nog veel erger’, concludeert Winfried Bosters, fractievoorzitter in de gemeenteraad. ‘Er is in de afgelopen tien jaar heel wat verbeterd in Boxmeer, al is regeren lang niet altijd gemakkelijk. We hebben ook compromissen moeten sluiten, dat kan niet anders. Maar niet ten aanzien van onze basisprincipes, je moet jezelf niet verloochenen.’ Gerard ­Everink, die zelf SP-wethouder Sociale ­Zaken is ­geweest in Boxmeer, is trots op deze moedige stap: ‘Hulde voor hoe jullie staan voor de bevlogenheid en ideologie van de SP!’ Dat gevoel van trots en strijdbaarheid overheerst ook tijdens de gesprekken na afloop. Bestuurslid Mariëlla van Wijnen: ‘We hebben de afgelopen tijd moeten bezuinigen op de bibliotheek, kunst en cultuur. Mensen vroegen zich af of we ook werken onder het minimumloon zouden slikken. Nee dus!

Afgelopen zaterdag steunden binnen een mum van tijd tweehonderd mensen ons met een handtekening, ook CDA-stemmers. Ze begrijpen heel goed waarom we hier een streep zetten.’ Hoe nu verder? ‘Zaterdagmiddag staan we weer in het dorp om tekst en uitleg te geven. We gaan ook zo snel mogelijk een afdelingskrant huis aan huis verspreiden, en uiteraard binnen en buiten het gemeentehuis onze strijd voor het sociale gezicht van Boxmeer voortzetten.’ Principes gaan voor pluche.

Wethouder Dick Schaap (links), afdelingsbestuurder Mariëlla van Wijnen (midden) en fractievoorzitter Winfried Bosters (rechts­onder) overleggen samen met andere fractie- en bestuurs­leden over de precieze formu­lering van de besluiten die aan de algemene leden­vergadering voorgelegd zullen worden.

De leden steunen hun wethouder en hun raadsfractie volledig. ‘Laat die mensen zelf maar eens schoffelen voor 800 euro in de maand’, klinkt het onder luid applaus. Iemand wijst naar Emile Roemer, die ook naar de ledenvergadering is gekomen: ‘Daar zit een man die zich elke dag het eelt op de tong praat voor een socialer Nederland. En dan zouden we hier in Boxmeer het tegenover­gestelde doen? Dat kan niet!’