publicatie

Tribune 4/2011 :: Linksvoor: Javier Cornelissen

Tribune, april 2011

Linksvoor

‘Een foto vertelt een heel verhaal’

tekst: Jola van Dijk foto: Karen Veldkamp

Het leven van Javier Cornelissen (39) uit Almelo draait tegenwoordig voor een groot deel om de SP: als fractiemedewerker in Overijssel, fractievoorzitter in de gemeenteraad en fotograaf bij menig SP-actie. Tot 2005 zag zijn leven er heel anders uit. Toen werkte hij nog in de grafische industrie en ging al zijn vrije tijd naar het opknappen van een familieboerderijtje in Duitsland.

Je fotografeert veel?

"Ja, als je een moment mooi vast weet te leggen, staat de foto op zichzelf. Met één beeld kun je een heel verhaal vertellen. Mensen vullen dan bijvoorbeeld zelf in waarom iemand schreeuwt tijdens een demonstratie."

Het fotograferen haalt ook de kapitalist in je naar boven?

"Ik ben niet zo hebberig, maar wil wel graag goed gereedschap hebben. In de grafische industrie was dat een goede computer met goede software. Nu geef ik vooral geld uit aan mijn camera-uitrusting."

Waarom werd je lid van de SP?

"Ik stemde al SP en verdedigde de partij altijd in discussies rondom de opkomst van Pim Fortuyn in 2002. Toen moest ik ook maar eens lid worden. In 2005 had ik geen zin meer om te klussen aan het boerderijtje. Veel tijd over, dus toen ben ik ook actief geworden."

En meteen in maart 2006 al lijsttrekker in Almelo?

"We discussieerden over meedoen aan de raadsverkiezingen. Ik was daar het meest sceptisch over, waardoor de rest juist vond dat ik het beste de kar kon gaan trekken."

JWat is je favoriete plek op de wereld?

"Almelo, al wilde ik als puber juist weg en nooit meer terugkomen. Vanaf mijn negentiende heb ik vier jaar in Arnhem en Zutphen gewoond, maar ik kon daar niet aarden. Te groot, niet dezelfde sfeer en verscheidenheid aan mensen en te ver weg van vrienden en familie. Ach ja, hier hoef ik me tenminste niet te schamen voor m'n accent, iedereen praat zo."