publicatie

Tribune 01/2009 :: Linksvoor :: Willem Paquay

Tribune, januari 2009

Linksvoor

“Iedereen is aardig in Suriname”

Tekst: Rob Janssen Foto: Karen Veldkamp

Willem Paquay (59) is SP’er van het allereerste uur en wethouder in het Amsterdamse stadsdeel Oost-Watergraafsmeer. Na 12 jaar in de gemeenteraad bevalt de rol van bestuurder hem uitstekend. “Ik vind dat we als SP nóg meer ons best moeten doen om aan de knoppen te gaan draaien,” zegt hij dan ook stellig, “maar je moet nooit je eigen principes verloochenen.”

Hoe lang ben je al lid?

“Sinds 1972. Ik was een van de 60 oprichters van de partij.”

Heb je hobby’s?

“Schilderen, vissen. Maar mijn groentetuin is mijn allergrootste liefhebberij.”

Wat is je favoriete plek op aarde?

“Suriname. Het is een prachtig land, met een heel bijzondere historie en natuur. Bovendien is iedereen er aardig.”

Wat brengt de kapitalist in je naar boven?

“Eigenlijk niks meer. Vroeger wel. Toen had ik iets met auto’s. Ik reed altijd BMW’s en mijn laatste kocht ik voor 10.000 gulden. Veel geld indertijd. Maar de eerste de beste reparatie kostte 12.000 gulden. Ik zei: ‘Ja jongens, sodemieter op zeg!’ Nu rijd ik een kleine Daihatsu. Dat ding brengt me overal heen en ik zit nog droog ook.”

Wethouder of raadslid?

“Wethouder. Omdat ik meer invloed heb. Bovendien: ik heb 12 jaar in de gemeenteraad gezeten en het wethouderschap was een echte uitdaging voor me. Dat heb je nodig in je leven.”

Raakte je uitgekeken op de raad dan?

“Dat niet. Maar op een gegeven moment heb je alles al gezien en gedaan. Dan word je minder scherp en dat is niet goed voor een SP’er.