publicatie

Tribune 12/2008 :: Linksvoor :: Corry van der Kolk

Tribune, december 2008

Linksvoor

‘Op mijn leeftijd geef je meer weg dan je koopt’

Foto: Karen Veldkamp

Corry van der Kolk (83) uit Opperdoes woonde 21 jaar in een klooster en werkte een groot deel van haar leven als hoofdverpleegkundige. Toen al ageerde ze tegen de opmars van de managerscultuur: “Ik kijk al 25 jaar vooruit.”

Hoe lang bent u al lid van de SP?

Sinds 2004. “ik werd lid uit maatschappelijke bevlogenheid en geestverwantschap. Ik ben van dezelfde geloofsrichting als Huub Oosterhuis en ook het werk van Karel Glastra van Loon en Harry de Winter inspireert mij. In mijn eentje kan ik de wereld niet veranderen, door samenwerking bereik je meer. Vanuit die gedachte ging ik ook in het klooster.”

Heeft u hobby’s?

“Oh ja, ik heb een brede interesse. Ik lees graag en zit bij een leesclub. Vroeger speelde ik piano, maar ik kan geen muziek meer lezen. Ik zou ook graag weer eens naar het theater gaan, maar dat gaat haast niet meer.”

Wat is uw favoriete plek op de wereld?

“Ik hou van de zee en ik kom tot rust in de natuur. Maar vooral thuis, in mijn tuintje, ben ik gelukkig en tevreden.”

Komt u nog veel buiten de deur?

“Zeker! Ik ben graag actief. Voor SP-bijeenkomsten regelt de afdeling vaak vervoer. Ook ben ik lid van allerlei belangenverenigingen, vooral voor ouderen. Als die in het gedrang komen, stap ik gerust naar de wethouder. Verder zwem ik elke week.”

Wat brengt de kapitalist in u naar boven?

“Ik ben dol op sieraden, maar op mijn leeftijd geef je meer weg dan je koopt.”

Heeft u een boodschap voor de jeugd?

“Dé jeugd?! We zijn allemaal mensen! Oordeel nooit eenzijdig, bekijk de maatschappij als geheel. Dan zie je ook waarom het principe achter veel maatregelen fout is.”