publicatie

Tribune 11/2007 :: Dollarcrisis in zicht

Tribune, december 2007

Congres

Impressies

Foto's Rob Voss

Mineke Heitink,

Almelo

“Wat een lange zit, ik ga nooit meer! Die stoeltjes, niet te doen met een handicap! Te veel amendementen kwamen op hetzelfde neer, dat was toch helemaal niet nodig geweest. Het stemmen was wél leuk en van de discussies vooraf in de afdeling heb ik genoten. Ach, eigenlijk wil ik dit ook niet missen. Ik regel de volgende keer wel een comfortabele rolstoel.”

Sandra Beckerman,

Groningen

“Ik ben ontzettend trots op onze Groningse Manja Smits, die in het partijbestuur is gekozen. De sfeer is prima en de meeste discussies zijn constructief, ook tijdens de lunch en in de wandelgangen. Jammer dat de media dáár niet op inzoomen, of op de kwalitatieve discussies die we in de afdeling maandenlang gevoerd hebben.”

Ben Rewinkel,

Landgraaf

“Het is erg nuttig om te praten over hoe je de fundamenten kunt versterken. De SP heeft een groei-explosie meegemaakt en als bij sommige mensen het historisch besef over de fundamenten ontbreekt, krijg je groeistuipen. Dat geldt niet alleen voor nieuwe leden. Ook veel oudere leden moeten dat besef zo nu en dan eens opfrissen.”

Patrick Zoomermeijer,

Zaanstreek

“Ik ben lid van het Comité Democratisering SP, maar ik weiger mee te doen aan een potje SP-zwartmaken. De SP ís niet ondemocratisch en zéker niet minder democratisch dan andere partijen. Maar het kan altijd beter. Sommige leden van het Comité hebben op eigen houtje amendementen ingediend. Ik zoek liever draagvlak in mijn afdeling. En dat een aantal moties van onze afdeling vandaag is aangenomen, heeft me aangenaam verrast.”

Cees Groot,

Oss

“De sfeer is goed, ik had ook niet anders verwacht. De media blazen alles op. Net ook: kom ik binnen, staat er een journalist voor mijn neus. ‘Welke kritiek heeft u op de partij?’ Ik zeg: ‘Zullen we beginnen met de positieve punten?’ Toen had ‘ie geen interesse meer.”

Freek Bersch,

Utrecht

“Mijn verwachtingen waren niet hooggespannen. Toch ben ik blij dat een aantal voorstellen is aangenomen tegen het advies van de congrescommissie in, zoals de migrantenmotie. Teleurgesteld ben ik dat er niet meer steun was voor voorstellen om in de partijraad discussies meer aan te moedigen, zoals het amendement voor een onafhankelijke technisch voorzitter.”

Daan Prevoo,

Sittard

“Mijn indruk: een groep moedige mensen die zich inzetten voor een betere samenleving. Indrukwekkend. Wel bijten sommige mensen zich vast in details en een paar kiezen helaas een erg negatieve insteek. Kritisch en alert zijn is belangrijk, maar discussiëren kan ook op een constructieve manier, zonder mensen uit elkaar te drijven.”

Linda Aarts,

Utrecht

“Dit is mijn eerste congres en ik moet zeggen: het is wel een lange dag, zeg. Maar ik heb zeker geen spijt dat ik gekomen ben. Het is goed om vandaag, na de ophef van de afgelopen maanden, te zien dat de eensgezindheid in de partij groot is. Dat blijkt ook wel uit de sfeer hier.”

Remi Poppe,

Vlaardingen

“Dit congres heeft nog eens helder gemaakt waar het om gaat: niet de partij om de partij, maar de partij als gereedschap. De overgrote meerderheid is het niet eens met de kritiek van de buitenwacht op onze afdrachtregeling, de dubbelfunctie van partij- en fractievoorzitter etcetera. De poging om van de SP een gewone partij te maken is mislukt.”

Ellen van Andel,

Amsterdam

“Het congres is afwisselender dan ik dacht. Eerlijk gezegd had ik het veel saaier verwacht. De intermezzo’s en de afsluiting waren leuk; zelfs tijdens de stemmingen was af en toe ruimte voor een grapje. En het is gewoon erg gezellig met al die mensen.”

Ernest Maas & hulphond Pancho,

Eindhoven

“De lokatie is geweldig: ik heb wat met oude fabrieken. Alleen de toegankelijkheid voor rolstoelen had beter gekund. Het gaat er erg gezellig aan toe, heel anders en veel opener dan de ontevredenen suggereren op hun weblogs. Ik ben vooral erg blij met de brede steun voor de afdrachtregeling. Wat Pancho vindt? Haha, die heeft het ook wel naar z’n zin.”

Bob Ruers (dagvoorzitter),

Utrecht

“Ik ben al bij heel wat congressen dagvoorzitter geweest, maar vandaag is me echt opgevallen dat het zelfbewustzijn in de partij enorm is toegenomen. De mensen beginnen te beseffen dat de partij groot is geworden. Het succes werkt door, iedereen gelóóft in de groei. Dát moeten we hebben.”

Inhoud