publicatie

Tribune 9/2003 EEN van de 41.531: Ria Minten

EEN

Tribune 19 september 2003

van de 41.531 ‘Hoezo politieke familie? Haar man zat in de Provinciale Staten van Noord-Brabant. Dochter Annelies was gemeenteraadslid in Veldhoven en zoon Heins ging midden jaren zeventig al met de Tribune langs - de deur. En Suzanne, partner van Annelies, was eveneens jarenlang SP-Statenlid. ‘Maar het kwam eigenlijk door mijn zoon Heins, dat we ons in 1977 bij de SP aansloten,’ vertelt Ria Minten. ‘Mijn man en ik zaten toen nog bij de PSP (Pacifistisch-Socialistische Partij, fuseerde later met de PPR, CPN en EVP tot GroenLinks - red.), maar toen Heins ons een keer een Tribune liet zien meldden we ons bij de SP. Vanaf dat moment waren we actief in de regio: Eindhoven, Veldhoven en Valkenswaard. We ondersteunden de afdelingen, voerden acties, gingen op pad om leden te werven, bemanden de Hulpdienst en verzorgden de verspreiding van de Tribunes. Ik heb in de SP zo ongeveer alles gedaan wat je maar kunt verzinnen. Behalve een volksvertegenwoordigende functie. Raadslid of Statenlid ben ik nooit geweest. Waarom niet? Tja, ik heb mezelf altijd als een huisvrouw gezien, die voor haar gezin moest zorgen. Van een raadslidmaatschap is het eigenlijk nooit gekomen. Wat natuurlijk niet wil zeggen, dat ik mijn tijd op het politieke vlak niet goed besteed heb! Het liefste deed ik trouwens de Hulpdienst. Mensen belden me op met een vraag over hun AOW- of belastingformulieren. Dan ging ik erheen en vulden we ze samen in. Dat soort contact vond ik altijd heerlijk.’ Ria Minten

(73), Valkenswaard

Getrouwd met Heinz

Hobby:

Kantklossen

Hekel aan:

ambtenaren die zich niet als mens gedragen

Bewondering voor:

mensen die mij de waarheid vertellen

Met de jaren is Ria het – ook gelet op haar leeftijd – wat rustiger aan gaan doen op het politieke vlak. De bezorging van de Tribunes in Valkenswaard coördineert ze echter nog steeds. En ook aan het actiefront is ze nog regelmatig te vinden. Want het bloed kruipt vaak toch waar het niet gaan kan. Vandaar dat ze de ontwikkelingen en actualiteiten nog op de voet volgt. En niet schroomt om haar mondje te roeren over iets wat haar socialistische hart pijn doet. ‘Pas geleden vond hier in de buurt een enorm ruiter-eve-nement plaats.

Je weet wel; zo’n sjiek gebeuren met hoge gasten en dure etentjes. Nou heb ik niks tegen dat soort dingen hoor; ze doen maar. Maar waar ik wèl wat tegen heb, is dat daar de Eindhovense vrijwilligerscentrale is ingeschakeld om voor dat evenement aan personeel te komen. Dat vind ik echt heel erg: Dat mensen die zoveel geld hebben zo schaamteloos een beroep durven te doen op mensen die in de bijstand zitten. Enkel en alleen omdat ze die voor niks kunnen krijgen. Sorry hoor, maar dat vind ik ronduit schandalig.’

Ria heeft met de jaren veel zien veranderen; ook binnen de SP. ‘In de jaren zeventig ging het er wel anders aan toe in de partij, ja. Toen werd niet -gevraagd: Zou jij vanavond misschien daar en daar kunnen folderen? Nee, het was: Jij gaat vanavond daar folderen!

Ja, het leek soms wel op drillen! Dat was niet altijd even leuk en gelukkig is er veel veranderd. Maar toch wil ik de jongere generatie SP’ers iets meegeven. En dat is, dat er naar mijn mening orde in de partij moet zijn. En daarmee bedoel ik niet het vaak dominante gedrag dat sommige mensen vroeger hadden. Nee, ik bedoel het soort orde dat ook in een huisgezin onontbeerlijk is. Iedereen weet wat ik daarmee bedoel en ik ben ervan overtuigd de meeste partijgenoten het met me eens zijn. SP’ers zijn in de regel gedreven mensen. De meesten zijn bereid hard te werken; af en toe zelfs té hard. En dat is iets wat in al die jaren nu juist niét veranderde.’

Inhoud

  • Het tweede kabinet Balkenende heeft de eerste honderd dagen erop zitten. De plannen zoals ze nu bekend zijn leveren veel kritiek op. Daarnaast is er natuurlijk de jaarlijkse Alternatieve Troonrede. Een compilatie.
  • Eerste-Kamerlid Anja Meulenbelt had een ontmoeting met de jurist Charles Shamas. Wonend in het door Israël bezette Oost Jeruzalem zet hij zich al jaren in voor de rechten van Palestijnen.
  • De wereld van het maandblad Quote is er één van overvloedige rijdom. Tribune sprak met hoofdredacteur Jort Kelder over Het Fatsoen, De Ambitie en De Openheid.
  • In Ghana speelt al jaren een maatschappelijk en politiek conflict rond water. SP-kamerlid Harry van Bommel en buitenlandmedewerker Hans van Heijningen brachten onlangs een kort bezoek aan dit land. Een verslag.
  • Op 2 september heeft de Tweede Kamer de Wet Werk en Bijstand aangenomen In twee artikelen ontleedt de Tribune de wet. Vorige keer de bijstand. Nu het werk: aan de slag met behoud van uitkering.
  • Column van Jan Marijnissen: Een moeilijk beroep
  • Ria Minten is één van de 41.531