Tribune 05/2001 Column Jan Marijnissen: Kinderarbeid in Nederland

Tribune 11 mei 2001

Kinderarbeid in Nederland

Kinderarbeid in Nederland

Bij kinderarbeid denk je aan India, de Filippijnen en Vietnam. Kinderen die onder erbarmelijke omstandigheden gevaarlijk, smerig werk verrichten om wat te verdienen voor het hele gezin. Zo erg is het in ons land niet, maar kinderarbeid zien we wel steeds meer. Omdat de nieuwe Arbeidstijdenwet toestaat dat kinderen van 13 jaar lichte niet-industriële arbeid verrichten en kinderen vanaf 14 jaar álle lichte arbeid, voorspelde ik dat we binnenkort ook hier kinderarbeid zouden krijgen. En jawel, sinds een jaar of twee sturen mensen van SP-afdelingen uit Noord-Limburg mij advertenties uit de plaatselijke dagbladen. Daarin worden kinderen van 13 jaar en ouder geworven voor werkzaamheden in de land- en tuinbouw. Je gelooft je ogen niet: kinderen worden geronseld om liggend op een plantenkar prei te poten of te komen werken als rozenbinder.

Dus tóch kinderarbeid in Nederland, denk ik dan? En ja hoor, uit recente rapporten van onder meer de Arbeidsinspectie en de FNV blijkt dat de helft van de scholieren een bijbaantje heeft, waaronder een kwart van de 12-jarigen. 14-Jarigen staan regelmatig achter machines, veel jongeren werken 's avonds laat door in supermarkten. In twee van de drie bedrijven waren jeugdigen werkzaam en werden de Arbo-wet en de Arbeidstijdenwet overtreden. Als je de rapporten leest, dan krijg je het idee dat ook in ons land kinderen een onmisbaar onderdeel van de economie zijn geworden. Natuurlijk gun ik kinderen een centje extra. Maar het loopt zo langzamerhand de spuigaten uit. Kinderen hebben het recht zo lang mogelijk kind te blijven. Ze moeten kunnen sporten, lezen, internetten. De regels voor kinderarbeid moeten op de helling. Laat de Arbeidsinspectie (en niet alleen AH) op de kleintjes letten.

Inhoud

  • Nieuws: Het Binnenhof / Aktie / Bulletin Board
  • column Jan Marijnissen: Kinderarbeid in Nederland
  • Mond- en klauwzeer teistert Nederland. Maar het leed onder dieren én boeren is onnodig groot. Tienduizenden kerngezonde dieren worden 'geruimd'. Waarom wordt er niet preventief gevaccineerd? vragen boeren, deskundigen en de SP.
  • Minister Borst beweert dat ze nu genoeg geld in de zorg pompt om de problemen op te lossen. 'Ammehoela,' zeggen ze in verpleeghuis de Watersteeg in Veghel. 'Bij ons moet er op elke afdeling bijna een hele medewerker uit.'
  • Ook aan het lijntje gehouden door tv-inbelspelletjes? Meld het me! vroeg SP-Kamerlid Jan de Wit. Tachtig schrijnende verhalen waren het gevolg. Een trieste bloemlezing…
  • Groot succes voor de actievoerders: de farmaceutische industrie ziet af van de rechtszaak tegen Zuid-Afrika. Het land kan nu goedkope aidsremmers aan de bevolking verschaffen.
  • 'Luchtfietserij' noemde de SP het gemeentelijke plan om voor 120 miljoen een kabeltram over de Waal aan te leggen. Duizenden Nijmegenaren steunen nu de eis van een referendum. En daar houden B en W niet van.