publicatie

Tribune 12/96: Column Jan Marijnissen

Erica, aan jou de keus!

Erica Terpstra, wie kent haar niet? Oud-zwemster, prominent VVD-lid, in 1994 gekozen met een record aantal voorkeurstemmen, nu staatssecretaris voor Welzijn en Sport. De Moeder van alle Ouderen en Gehandicapten en De Beschermvrouwe van de Thuiszorg werd ze vaak genoemd. Tot voor kort kon Erica nergens komen of de mensen stonden op de banken. Overal werd ze ontvangen met toejuichingen. Het vertrouwen in haar goede bedoelingen kende geen grenzen. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard, zegt het spreekwoord. Erica Terpstra ondervindt dat nu, want er is iets gebroken. Het vertrouwen is omgeslagen in wantrouwen. Iedereen valt het nu plotseling op hoe groot het gat is tussen haar imago en de keiharde werkelijkheid van Paars. De problemen bij de thuiszorg en de zorg voor gehandicapten stapelen zich op. De magie van haar enthousiasme werkt niet meer. Dat ondervond Erica toen ze onlangs tegenover boze ouders van verstandelijk gehandicapten stond. "Ik neem de kritiek serieus," zei ze. "Zoals u van mij gewend bent." En dat laatste had ze niet moeten zeggen. Het kwam haar op een fluitconcert te staan.Erica Terpstra is nu de Kop van Jut. ZIJ heeft het gedaan. Maar dat is niet helemaal terecht. Toen PvdA, VVD en D66 in de zomer van 1994 hun handtekening zetten onder het regeerakkoord, kozen zij voor een record-bezuiniging van 18 miljard. De huidige problemen zijn daar een rechtstreeks gevolg van. Erica Terpstra zal nu moeten kiezen: of loyaal zijn aan de mensen waar ze altijd voor stond en meer geld eisen van het kabinet en als ze dat niet krijgt opstappen, of loyaal blijven aan Paars maar dan toegeven dat "de moeder" een stiefmoeder is.

Inhoud

  • Nieuws: Het Binnenhof / Aktie / Bulletin Board
  • Column Jan Marijnissen: Erica, aan jou de keus!
  • Melkert: de man met de stalen ellebogen
  • Thuiszorg: "We zijn Terpstra moe!" Meer dan 150.000 handtekeningen en een boek vol schrijnende klachten kreeg staatssecretaris Terpstra overhandigd. Kiest zij voor de mensen of voor de centen?
  • SP wint in Brabant
  • Als zelfs bidden niet meer helpt, moet je vechten. De familie Lahdo is op de vlucht. Voor de Syrische geheime dienst. Maar nu ook voor de Nederlandse vreemdelingenpolitie, die hen moet uitzetten. De Lahdo's zitten nu ondergedoken in een Hengelose kerk.
  • Gastcolum: De werkelijkheid van Johan Stekelenburg.