publicatie

Spanning december 2009 :: De macht van de SP

Spanning, december 2009

De macht van de SP

Al dat folderen, leden werven, buurten, voorstellen doen, actievoeren, campagnevoeren, stukjes schrijven, debatteren, organiseren: levert dat nou nog wat op? Stilzitten is aan de meeste SP’ers niet besteed. Maar waarom doen we het nou allemaal?

Het antwoord dat veel SP’ers zullen geven op die vraag is: omdat we de wereld menselijker en socialer willen maken - of iets dergelijks. Als je de wereld wilt verbeteren, heb je macht nodig. SP’ers houden niet zo van absolute, ongecontroleerde of ondemocratische macht. Maar we gebruiken wel graag de gelegitimeerde mogelijkheden om beleid naar onze hand te zetten. Juist de SP is de partij die erin slaagt om samen met mensen onmacht te veranderen in macht. Dat is het thema van deze Spanning: de macht van de SP.

De macht van lokale SP-afdelingen, of ze nou in het stadsbestuur zitten, ‘slechts’ in de gemeenteraad of zelfs dat niet, is groter dan je op basis van de getalsmatige verhoudingen zou denken. Sjaak van der Velden loopt in ‘Vier jaar lokale SP’ langs voorbeelden van wat SP’ers kunnen betekenen voor mensen. Ook internationaal probeert de SP invloed uit te oefenen. Tiny Kox laat zien in welke internationale organen SP’ers een kritisch geluid laten horen.

Willen we onze macht landelijk doen gelden, dan zullen we moeten samenwerken. Ook al staan de sociaal-democraten van de PvdA nu slechter in de peilingen dan ooit, een samenwerking met hen ligt het meest voor de hand. Dat is lastig, zoals ook Kalle Larsson van onze Zweedse zusterpartij, de Vänsterpartiet (Linkse Partij), aangeeft. Samen met de groenen en de sociaal-democraten werkt deze partij aan een gezamenlijk links programma om de rechtse regering van haar troon te stoten.

Eendracht maakt macht, en als één ding SP’ers bindt, is het wel de blijvende steun voor het beginselprogramma ‘Heel de Mens’. Tiny Kox beschrijft het jaar 1999, waarin tijdens twee congressen de basis werd gelegd voor de ideologische eendracht die de SP sterk maakt. De SP is ideologisch sterk, maar dat betekent niet dat we onpraktisch zijn. We doen alleen mee met verkiezingen als we denken dat we het verschil kunnen maken. In ‘Meedoen of niet’ komen SP’ers aan het woord die te maken hadden met de hoge eisen die we aan onszelf stellen. En moet je wel meedoen met democratische organen waarvan je vindt dat er veel mis mee is?

Op 21 november waren tienduizenden mensen op de been om te demonstreren tegen de verhoging van de AOW-leeftijd. Paul Ulenbelt analyseert hoe invloedrijk deze manifestaties zijn, en durft te spreken van een historische 21 november. Drie dagen daarvóór deed de SP mee met herindelingsverkiezingen in vijf gemeentes. Vincent Mulder zet de zeer verschillende uitslagen in perspectief.

Socialisten zijn serieuze mensen. Je omgeving socialer en menselijker maken, de wereld veranderen; er moet gewerkt worden. Maar er kan ook gelachen worden. In het Rijke Rooie Leven komt Alexander Cohen aan bod, die zich in 1887 met humor verdedigde tegen de aanklacht dat hij de koning had beledigd.