rapport

Zwartboek Vestia

De plaats waar je tot rust zou moeten komen, waar je kan ontspannen, je veilige haven. Je thuis. Voor veel huurders van Vestia is een goede, betaalbare woning geen vanzelfsprekendheid. Goede volkshuisvesting staat al langere tijd zwaar onder druk in ons land. Het NIBUD concludeerde vorig jaar dat de helft van de huurders in Nederland moeite heeft met de huur betalen. Een kwart van de huurders heeft na de huurverhoging weinig geld over voor levensonderhoud. Dat veel van deze huurders zich bij Vestia bevinden mag dan ook geen wonder heten. Toch is bij deze organisatie veel meer aan de hand dan huurders die moeite hebben met rondkomen. De financiƫle problemen bij Vestia spelen ondertussen al meer dan een decennium en veel huurders zijn daar al die tijd de dupe van. Zij worden geconfronteerd met achterstallig onderhoud, schimmel, tocht en steeds hogere huren.

Met dit zwartboek ondersteunt de SP deze huurders in hun streven naar veilige, gezonde en betaalbare woningen. Door hen uitgebreid aan het woord te laten worden de problemen die zich in Vestia woningen dagelijks afspelen inzichtelijk. Het toont aan dat de problemen wijdverspreid zijn en zich niet slechts concentreren op enkele gemeenten. Daarnaast steunt de SP de eisen die door de Vestia huurders in dit zwartboek zijn geformuleerd:

  1. Stop de huurverhoging. 0% is genoeg.
  2. Voer al het achterstallig onderhoud direct uit.

Deze huurders hebben meer met elkaar gemeen dan alleen een grote mate van ontevredenheid over hun verhuurder; zij willen collectief actie ondernemen om de problemen bij Vestia aan te pakken. Zodat niemand straks meer hoeft te slapen in een schimmelige kamer. Waar je kunt leven zonder meer dan de helft van je inkomen aan woonlasten uit te geven. Waar je kinderen geen astma puffertjes meer nodig hebben door tocht, vocht en schimmel.

Minister Ollongren zal ook moeten gaan lappen! Als Vestia nu woningen verkoopt aan andere corporaties moeten ze overdrachtsbelasting betalen. Dat is bizar! Het betekent namelijk dat er nog meer geld van huurders naar de staatskas gaat. Zelfs dit kleine ding heeft Ollongren nog niet geregeld en is essentieel. Vestia is veel te groot en als huurders ermee instemmen zijn we erg voor opknippen van de corporatie zodat huurders tot een lokale en kleinere corporatie gaan behoren. Ollongren maakt dat door niet te lappen nog steeds veel te moeilijk.

Meer dan 1600 mensen deden hun verhaal. In dit zwartboek vindt u een selectie van deze verhalen verspreid over het hele land. Vaak recht voor zijn raap, goudeerlijk en altijd met de intentie om van hun woning een thuis te maken.

Sandra Beckerman, SP-Tweede Kamerlid


Sluit je aan!

Betrokken SP'ers