Tweede Kamer Tweede Kamerlid - Wonen, economie, klimaat, milieu, gaswinning, landbouw, onderwijs, cultuur

Sandra Beckerman

"De ramp die de staat in mijn Groningen heeft aangericht was voor mij de doorslaggevende reden om Kamerlid te worden."

Meer over Sandra

De mooiste en de moeilijkste momenten hangen vaak met elkaar samen. Het zwaarst vind ik te zien hoe steeds meer mensen -bijvoorbeeld in Groningen of in het toeslagenschandaal- echt vermorzeld raken door de overheid. Hoe groot het onrecht en leed is dat de staat aanricht. De mooiste momenten zijn als we samen met die mensen echte verandering kunnen afdwingen.

Woede en hoop zijn mijn drijfveren. Woede om hoe het nu is. Hoop op hoe het kan zijn. De ramp die de staat in mijn Groningen heeft aangericht was voor mij de doorslaggevende reden om Kamerlid te worden. De staat, Shell en Exxon hebben ruim 400 miljard verdiend aan de gaswinning. Maar toen het mis ging werden Groningers keihard in de steek gelaten. Steeds moeten we strijden tegen Haagse vernielzucht en onverschilligheid. Nog steeds wachten tienduizenden Groningers in een kapot en onveilig huis. Het is onder mijn huid gaan zitten. Graag ga ik nog 4 jaar door met en voor Groningen en al die mensen voor wie de overheid niet aan hun kant staat.

Ik wil winnen. Na 40 jaar neoliberale afbraak die de ongelijkheid in ons land heeft vergroot is het hoog tijd voor een radicale omslag. We moeten samen de macht terug pakken. In de zorg. In de buurt. Op de werkvloer.

 

Wie is Sandra?

Ik heb archeologie gestudeerd in Groningen. Heb eerste een aantal jaren in de commerciƫle archeologie gewerkt en ben daarna teruggegaan naar de universiteit om een proefschrift te schrijven en (later) college te geven. Ook heb ik bij het wetenschappelijk bureau van de SP gewerkt.

Al op mijn achtste wist ik het zeker: ik wilde archeoloog worden. De wetenschap van iets vinden waarvan je nooit wist dat je het kwijt was. Archeologie is een fantastisch vak om de combinatie van wetenschap en buiten met je handen werken. Maar vooral omdat het gaat over de geschiedenis van iedereen. Mijn grootste obsessie -in de politiek en de archeologie- is vooruitgang. Waarom gaan sommige samenlevingen vooruit terwijl andere beschavingen compleet verdwijnen? De mens maakt haar eigen geschiedenis. We zijn geen speelbal van de natuur. Samen kunnen we geschiedenis schrijven.

Sandra Beckerman op SP.nl