publicatie

Tribune 11/2008 :: Soundbites :: Geestelijke gezondheidszorg ontwricht door marktwerking

Tribune, november 2008

Soundbites

Kredietpraat

Over de oorzaken, gevolgen en gevaren van de kredietcrisis lopen de meningen nogal uiteen. Daarbij trekken sommigen wel héél markante conclusies.

Tekst Rob Janssen Foto Peter Hilz / Hollandse Hoogte


“Ik denk dat het ergste van de krediet-crisis achter de rug is.”

Henry Paulson, minister van Financiën VS, op 7 mei(!) in Wall Street Journal


“Niemand hier van de ministers van Financiën, directeuren van nationale banken en deskundigen heeft het over een recessie in Europa. Men verwacht wel dat Amerika een milde recessie zal doormaken, een recessie van korte duur.”

Wouter Bos, op 13 april tijdens IMF-vergadering in Washington (nu.nl)


“We zullen hard moeten werken en de broekriem moeten aanhalen om de economie weer aan het rijden te krijgen. Ik ben het eens met degenen die zeggen dat het een paar jaar duurt voordat we er bovenop komen.”

Alexander Sakkers, voorzitter Transport en Logistiek Nederland, op 28 oktober (Nova)


“Dat hotels het steeds lastiger krijgen om de kamers bezet te krijgen is een feit.”

Reinet Krijger, woordvoerder Koninklijke Horeca Nederland, op 29 oktober in De Telegraaf


“Het grootste gevaar is een langdurige verandering van het bewustzijn. Bij een depressie gaat maar één ding de hoogte in: het anti-kapitalisme.”

Mathias Döpfner, directievoorzitter van Axel Springer AG, op 5 oktober (Die Welt)


“In een opgaande conjunctuur ontstaat door de concurrentie vanzelf overcapaciteit in productiesectoren. Door de gigantische groei van het kredietwezen is deze overcapaciteit nog verder aangezwengeld. De reële koopkracht blijft daar ver bij achter. We zien daarom dat de kredietcrisis samenvalt met een traditionele conjunctuurdaling en deze bovendien nog versterkt.”

Nico Schouten, medewerker Wetenschappelijk Bureau SP, op 22 oktober


“De mensen hebben ondertussen minder angst voor de Linkspartei dan voor de Lehman Brothers.”

Andrea Ypsilanti, SPD-deelstaatvoorzitter van Hessen, op 4 oktober (Reuters Deutschland)


“Bestuurders (van het bankbedrijf –red.) zijn passanten geworden. Ingehuurd voor een kunstje om een paar jaar later weer te vertrekken. Daar is hun beloning op gericht. Nadeel is dat die passanten nooit kunnen worden afgerekend op wat ze fout hebben gedaan. Doorgaans zijn ze al vertrokken als het bankgebouw in elkaar klapt.”

Franka Rolvink, redacteur van het Financieele Dagblad, op 18 oktober


“U heeft in 88 bewogen jaren het nationaal-socialisme, het communisme en – naar we moeten vrezen – ook nog het kapitalisme overwonnen.”

Thomas Gottschalk, tv-presentator, op 11 oktober tijdens de uitreiking van de Duitse Televisieprijs aan senior-literatuur-criticus Reich-Ranicki (ZDF)


“Het fundamentalistische kapitalisme gaat aan zichzelf ten onder. (...) Want die lui op Wallstreet voelen zich de koningen van het universum. Die hele hypotheekcrisis is één grote roofpartij geweest.”

Herman Wijffels, bewindvoerder bij de Wereldbank en informateur van het kabinet-Balkenende IV, op 4 oktober (Trouw)


“Zo zegt de leider van de liberalen in het Engelse parlement: ‘Als de reddingsboten te water gaan, vraag je niet wie het schip tegen de ijsberg stuurde.’ Zijn liberale collega van de VVD, Weekers, en Wouter Bos zeggen: ‘Bij een brand moet je de brandweer zijn werk laten doen. De oorzaak onderzoeken we later wel.’ Je kunt ook zeggen: Er loopt een leger pyromanen door de stad. Laten we ze in de kraag grijpen.”

Jan Marijnissen op 16 oktober (sp.nl)