publicatie

Tribune 8/98: Column Jan Marijnissen

De managers van Paars

Rick van der Ploeg - de oud-woordvoerder Financiën van de PvdA - gaat nu over kunst, cultuur en media. Nu is bekend dat hij een fan is van Monthy Python, maar voor de rest is hij op dit terrein een onbeschreven blad. Wat te denken van Tineke Netelenbos (eerst Onderwijs) op Verkeer en Waterstaat en de onvermijdelijke Jan Pronk op Milieu? Of de VVD'er Hoogevorst (ook ex-woordvoerder Financiën) als tweede man op Sociale Zaken?

Ter verdediging van deze keuzen wordt aangevoerd: Een goede bestuurder kan alles besturen, hij is een manager. Maar wat is het kenmerk van een manager? Hij is iemand die weinig last heeft van zijn geweten, omdat hij immers alleen maar is ingehuurd om een proces te begeleiden en hij wordt alleen maar afgerekend op het cijfer onderaan rechts op de jaarrekening. De afgelopen jaren zijn we getuige geweest van de onstuitbare opkomst van de managers, ook op terreinen waar ze eerst angstvallig werden geweerd: in de ziekenhuizen, in de thuiszorg, in de museumwereld, in het onderwijs en in de sociale volkshuisvesting. Kenmerk: ze hebben geen enkele bijzondere inhoudelijke kennis en ze hebben weinig of geen affiniteit met het oorspronkelijke, wezenlijke doel van de organisatie.

Nu ook Paars II - net als het vorige kabinet - "visie" met een F (van financiën) schrijft, zijn managers natuurlijk bijzonder makkelijk. Ook in dit kabinet winnen de financieel-economische belangen het weer van de algemeen, menselijke belangen. Kennis van zaken, het hebben van een verleden en een netwerk op het betreffende terrein, en affiniteit met de doelstellingen zijn dan alleen maar lastig.

Inhoud

  • Nieuws: Het Binnenhof / Aktie / Bulletin Board
  • Enkele duizenden deeltijdwerkers bij de PTT komen om in het werk, maar staan wellicht op 1 januari op straat. Privatiseren gaat opnieuw van "au".
  • Interview: "Je eigen verantwoordelijkheid is vooral het zorgen voor het instandhouden van onze gezondheidszorg". Schrijfster Karin Spaink over (onder andere) gezondheid en Internet.
  • Weg met de recreatieplassen zonder toeters en bellen waar je gewoon gratis van de zeldzame zonnige dagen kunt genieten. Dat vindt tenminste het Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij. De toekomst is aan pretparken met een hek en een slagboom. Maar zónder overheidssubsidie.
  • Elk jaar verdwijnen honderden asielzoekende kinderen. Soms worden er enkelen bij toeval teruggevonden - in een bordeel. Van gerichte opsporing komt echter niets terecht. Want er zijn geen ouders die aan de bel trekken en voor de politiek bestaat het probleem niet. Een relaas over een onthutsend gebrek aan aandacht.
  • Helemáál privatiseren of helemaal níet privatiseren? Jan de Wit (SP) en Agnes Jongerius (FNV) gaan stevig met elkaar in debat over de uitvoering van de sociale zekerheid.
  • Theo de Buurtconciërge; strip van Wim Stevenhagen