Tribune 7/98: Brazilie wacht een lange hete zomer

Inhoud

  • Nieuws: Het Binnenhof / Aktie / Bulletin Board
  • Ook in de stroomvoorziening moet er meer concurrentie komen. Dat schrijft de nieuwe Elektriciteitswet voor. Het Zuid-Hollandse energiebedrijf Eneco neemt alvast een voorschot op de komende ontwikkelingen en kondigt aan 900 mensen op de keien te zetten. Dat is nog maar het begin. Wild-west op het elektriciteitsnet zal verregaande consequenties hebben voor werkgelegenheid, veiligheid en de prijzen.
  • Interview: "Ik werk graag voor de dierenbescherming, de milieubeweging en ontwikkelingssamenwerking. Omdat die organisaties appelleren aan mijn gevoel voor rechtvaardigheid. Wat ik onrechtvaardig vind, wil ik op mijn manier helpen bestrijden." Politiek tekenaar Len Munnik schetst in heldere lijnen zijn motieven en zijn werkwijze.
  • Staatssecretaris Tommel heeft becijferd dat de komende jaren ruim 750.000 woningen gesloopt of veranderd worden. Op papier klinken de "herstructureringsplannen" heel mooi. Maar de harde werkelijkheid is dat op grote schaal goede, betaalbare woningen tegen de vlakte moeten om plaats te maken voor dure koopwoningen. Donkere sloopwolken hangen boven heel Nederland, maar in Groningen is het onweer al losgebarsten.
  • Brazilië is niet alleen onmetelijk groot, het kent ook onmetelijk grote tegenstellingen. Landloze boeren en indianen bestrijden eendrachtig de ongelijke verdeling van de grond. Daarbij gaat het hard tegen hard. Landbezettingen en landhervorming staan daardoor hoog op de agenda voor de komende presidentsverkiezingen.
  • Theo de Buurtconciërge; strip van Wim Stevenhagen