nieuws

SP doet 3 voorstellen voor betaalbare dierenzorg

Komende week behandelt de Tweede Kamer de begroting van het ministerie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Voor de SP zullen de hoge kosten voor behandeling bij dierenartsen centraal staan. Afgelopen jaar maakte SP-Kamerlid Sandra Beckerman al duidelijk dat de kosten voor behandelingen buitensporig waren gestegen. Met name IVC Evidensia, een privaat bedrijf dat honderden klinieken in bezit heeft binnen en buiten Nederland en ook nog eens met schimmige constructies belasting ontwijkt, is een grote drijvende kracht achter deze prijsstijgingen.

Een SP-motie voor een onderzoek naar deze prijsstijgingen werd vorig jaar al aangenomen. Maar de minister heeft dat onderzoek nog steeds niet heeft uitgevoerd. Beckerman doet daarom zelf 3 voorstellen om de uit te hand gelopen kosten te stoppen: ‘Bestaanszekerheid was het verkiezingsthema afgelopen jaar. Huisdieren zijn voor veel mensen een belangrijk onderdeel van hun bestaan. Er zijn nu grote meerderheden in de kamer om deze initiatieven te steunen en het leven van huisdieren en hun eigenaren te verbeteren. Huisdieren en hun baasjes kunnen niet langer wachten. De ongecontroleerde overnames van dierenartspraktijken door bedrijven zoals Evidensia blijven voor hogere kosten en daarmee onnodig dierenleed zorgen. De politiek moet nu ingrijpen en de antwoorden voor deze problemen zien we al in de landen om ons heen, waar het wél goed geregeld is.’

Drie voorstellen van de SP voor betaalbare dierenartszorg: 

  1. Kom met nieuwe regels en wetgeving om de dierenzorg weer te reguleren en kijk naar buitenlandse voorbeelden. In Duitsland zijn er maximumprijzen bepaald door de overheid. In Nederland deden we dit vroeger ook en het is nog staande praktijk in bijvoorbeeld de mondzorg. In Evidensia ’s thuisland Zweden mag al geen winst gemaakt worden op medicijnen. Onnodige behandelingen en tariefverhoging worden ingezet voor de winst van investeerders. Kijk daarom naar landen zoals België, Frankrijk en Ierland waar investeerders buiten de deur worden gehouden. 
  2. Hanteer een standaard btw-tarief van 9%. Behandelingen van een dierenarts vallen niet onder de 9% btw, maar 21% btw. Een kleine stap die de overheid zelf kan zetten is om dit te veranderen.  
  3. Onderzoek de mogelijkheden om werkdruk voor dierenartsen te verlagen en meer dierenartsen in het vak te krijgen en te houden. Het werk van dierenartsen is lang en zwaar en omdat er al een tekort aan dierenartsen is, loopt de werkdruk alleen maar op. Hierdoor worden klinieken en artsen makkelijk overgekocht. Daarom is het van belang goed te onderzoeken of meer mensen dierenarts kunnen worden en dat vooral ook blijven.  

Betrokken SP'ers