nieuws

Reacties via ZorgTelefoon: Niet bezuinigen, maar investeren

Dit jaar heeft de SP de traditionele TroonTelefoon (waarnaar mensen kunnen bellen met hun reactie op de Troonrede) omgedoopt tot de ‘Zorgtelefoon’. Mensen die bijvoorbeeld het eigen risico niet meer kunnen betalen of bijvoorbeeld in de knel komen met thuiszorg konden tot 18.00 uur bellen naar de ZorgTelefoon. Kamerleden van de SP én zorgverleners zaten klaar om naar de verhalen en reacties van mensen te luisteren.

Mensen maken zich grote zorgen over de staat van de zorg, blijkt uit de 200 gesprekken die de SP-Kamerleden vandaag voerden. Zorgverleners vertelden over de bureaucratie in de zorg en dat ze collega’s op zien branden. Maar ook de hoge kosten voor levensonderhoud hakken erin bij mensen. Het eigen risico is niet meer te betalen, waardoor mensen zorg gaan mijden.

‘Het zou goed nieuws zijn als er naar onze strijd samen met zorgverleners wordt geluisterd en de bezuinigingen van tafel gaan. Maar dat is niet genoeg. Er mag niet bezuinigd worden op onze zorg, er moet geïnvesteerd worden. Uit de resultaten van ons meldpunt ouderenzorg blijkt dat het echt nu al niet meer gaat. De helft van de zorgverleners overweegt daarom de zorg te verlaten. Zondag hoorden we op het PrinsjesdagProtest de verhalen van de zorgverleners. Investeringen in onze zorg zijn keihard nodig,’ aldus SP-leider Marijnissen.

De SP vroeg dit jaar op Prinsjesdag speciale aandacht voor de zorg. Naast het organiseren van de ZorgTelefoon, namen Kamerleden van de SP vandaag een zorgverlener mee naar de Troonrede. Zo gingen gespecialiseerd verpleegkundigen Elham Rostai en Gladys Vianen mee om op te komen voor hun werk in het ziekenhuis. Verpleegkundige Ina Kreuning en verzorgende Jolanda Sessink gingen mee voor de zorg in de verpleeghuizen, Suzanne in den Haak en Gert Muller stonden op voor hun werk in de ggz, en ook Sandra van de Westelaken voor de wijkzorg en tandarts Didi Wittekoek-Landman gingen mee.

Betrokken SP'ers