nieuws

Meldpunt ouderenzorg: Investeren in onze zorg is nodig

Jimmy Dijk in gesprek met medewerkers in de ouderenzorg

Uit een meldpunt van de SP voor medewerkers in de ouderenzorg blijkt dat investeringen in onze zorg hard nodig zijn. Ruim driekwart van de zorgverleners in de verpleeghuizen geeft aan dat ze elke week of zelfs elke dag met minder collega’s werken dan nodig zijn. Bijna een op de 5 zorgverleners geeft aan dat ze nooit de kwaliteit van zorg kunnen geven die ze zouden willen. 61% zegt dat ze dat dat alleen soms lukt. En ruim de helft van de zorgverleners overweegt uit de zorg te gaan.

Dijk: ‘De resultaten bevestigen wat al duidelijk was, het gaat zo niet langer. Zorgverleners, ouderenzorginstellingen, ouderen zelf, ze trokken allemaal al aan de alarmbel. Het is daarom onvoorstelbaar dat dit demissionaire kabinet wil bezuinigen. Bezuinigingen verergeren de problemen. De SP wil juist investeren in betere ouderenzorg.’ 

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de ouderenzorg. De SP wil alle bezuinigingen van tafel en wil dat er geïnvesteerd wordt. Ruim 900 zorgverleners reageerden op het meldpunt en lieten een verhaal achter.

Voorbeelden van verhalen uit het meldpunt:

  • ‘De organisatie die zegt dat mensen niet meer met water gewassen mogen worden maar met lotion washandjes, geen extra dingen zoals uitjes of familie moet komen en ouderen zonder familie zoeken het maar uit.’
  • ‘Ouderen worden niet met water en zeep gewassen maar met creme washandjes, dat is makkelijker. Niet meer dan 5 washandjes, want dat is te duur. Mensen worden op bed gelaten want het is te zwaar om ze soms uit bed te halen met personeelsgebrek. Activiteitenbegeleiding is wegbezuinigd dus moet eigen personeel het maar oplossen. Op dit moment zit ik ziek thuis omdat ik er totaal doorheen zit.’
  • ‘Alstublieft, geef ons weer de ruimte, geef ons wat meer inkomen zodat we kunnen ontspannen  van het werk. Geef de mensen de zorg en aandacht terug die ze verdienen. Ze hebben het land weer opgebouwd en worden nu in de hoek gegooid als oud vuil. Alstublieft, geef ze hun waardering terug.’
  • ‘Geef de zorgmedewerkers hun "vrijheid" terug; ze weten zelf heel goed wat voor zorg mensen nodig hebben en kennen hun verantwoordelijkheid hierin. Even wat extra's doen voor de klant maakt het werk zoveel leuker. Minder regels! Bezuinigen gebeurt nu op de verkeerde manier. Bezuinig maar op het management, zij maken van een organisatie vaak een log geheel.’
  • ‘Ik heb het gevoel dat ik als een robot moet werken, maar als ik dat had gewild was ik wel in de productie gegaan, wij werken met mensen. Ik vind het wreed en respectloos naar de ouderen toe.'

Betrokken SP'ers