nieuws

SP-Succes: Toegangskaartje rechter wordt eerlijker

Michiel van Nispen

Voor een klein bedrag of een niet betaalde rekening naar de rechter stappen? Het toegangskaartje voor de rechtspraak, de griffierechten, is soms bijna duurder dan het bedrag dat je nog moet krijgen of de rekening die nog betaald moet worden. Voor mensen met een kleine portemonnee of voor kleine ondernemers is de rechter daarom al snel veel te duur. Door een succes van de SP gaat daar verandering in komen. SP-Kamerlid Michiel van Nispen: ‘De SP heeft hier vaak om gevraagd en veel voorstellen gedaan, maar eindelijk gaan de prijzen die gerekend worden voor de rechtspraak eerlijker worden. Want als mensen door de hoge kosten hun recht niet meer kunnen halen, dan is er sprake van klassenjustitie.’

De situatie was zelfs zo erg dat kleine bedrijven bij een rechtszaak over een niet betaalde rekening van 501 euro maar liefst 499 euro moesten betalen aan griffierechten. Na veel aandringen en druk van de SP is de minister voor Rechtsbescherming met een wetsvoorstel gekomen, maar dat wetsvoorstel kon volgens Van Nispen een stuk beter. De SP stelde daarom eerder al verschillende verbeteringen voor. Van Nispen: ‘Vorige week ging de Tweede Kamer al akkoord met het voorstel van de SP en GroenLinks om megarechtszaken voor grote bedrijven duurder te maken. Vandaag is deze vernieuwde wet aangenomen door de Tweede Kamer, waardoor kleinere rechtszaken goedkoper worden. Binnenkort zullen wij voorstellen om het extra geld van die megarechtszaken in te zetten om kleinere rechtszaken weer goedkoper te maken. Zo wordt het halen van je recht nóg eerlijker.’

Met dit succes heeft de SP weer een voorstel uit het verkiezingsprogramma binnengehaald.


 

Blijf op de hoogte!

Betrokken SP'ers