nieuws

Kosten ‘toegangskaartje’ tot rechtszaal moet omlaag

Michiel van Nispen

‘De toegang tot het recht is het fundament van onze rechtsstaat. De kosten voor het toegangskaartje tot de rechtszaal, het griffierecht, moet omlaag, om het recht toegankelijk te houden voor iedereen.' Dat stelt SP-Kamerlid Michiel van Nispen woensdag voor in een Kamerdebat met de minister voor Rechtsbescherming.

In 2017 stelde de SP al vast dat het griffierecht voor bijvoorbeeld kleine geldvorderingen te hoog is, waardoor het kleine bedrijven bij niet betaalde rekeningen van bijvoorbeeld 501 euro eerst bijna 500 euro aan griffierecht moeten betalen. Ook vond Van Nispen toen al dat mensen die bijvoorbeeld op kosten worden gejaagd door hun huurbaas of energieleverancier niet dieper in de ellende hoeven te komen door te hoge grifierechten.

Van Nispen ‘Mede op verzoek van de SP ligt er nu een wetsvoorstel om daar iets aan te doen. Maar de redenering van onze minister voor Rechtsbescherming is dat het per se geen extra geld mag kosten. Dat betekent dat bepaalde tarieven die omlaag  gaan, gecompenseerd moeten worden volgens de minister, door andere tarieven te laten stijgen. Omdat het voorstel uiteindelijk géén geld mag kosten. Ik vind dat een treurige visie op de toegang tot het recht. Het is de blik van een boekhouder, niet de visie die je verwacht van een minister voor Rechtsbescherming.’

Samen met GroenLinks doet Van Nispen de volgende voorstellen:

  • Er komt een hardheidsclausule voor mensen die het griffierecht niet kunnen betalen. Hun zaak wordt dan niet afgewezen maar in behandeling genomen. De rechter kan dit voortaan voorafgaand aan de procedure toetsen.
  • Niet alleen de griffierechten voor rechtspersonen worden verlaagd, de griffierechten van natuurlijke personen (gewone mensen) dalen met hetzelfde percentage.
  • Aan het automatisme dat een persoon die een rechtszaak van een bedrijf verliest dit (hogere) griffierecht moet vergoeden komt een einde. De verliezende partij is niet verplicht meer griffierechten te vergoeden dan die zij zelf gemaakt heeft of zou hebben. Dit kan mensen honderden euro’s aan proceskosten schelen.
  • Grote ondernemingen die procederen over miljoenen euro’s moeten meer griffierecht betalen. Dat onderscheid is er nu niet en dat is niet rechtvaardig. Met deze opbrengsten verlagen we de griffierechten voor de rechtszaken van gewone mensen die moeten procederen om kleinere belangen en bedragen.

 

Blijf op de hoogte!

Ja, ik wil op de hoogte blijven van belangrijk nieuws en acties van de SP en Lilian Marijnissen.

Betrokken SP'ers