Tweede Kamer Woordvoerder Justitie en Sport

Michiel van Nispen

‘Dat er zoveel armoede is in de wereld, en zelfs in Nederland, is om je voor te schamen.’

Michiel van Nispen

Meer over Michiel

 Michiel van Nispen is geboren op 14 oktober 1982 in Breda. Hij groeide op in een gezin met één zus in Princenhage, een ‘dorp in de stad’ Breda. Tijdens zijn VWO-opleiding op scholengemeenschap De Nassau in Breda raakte hij geïnteresseerd in de advocatuur. De keuze voor de opleiding rechten aan de Universiteit van Tilburg was gemaakt. Tijdens de opleiding Nederlands recht (specialisatie privaatrecht) werd Michiel in 2003 lid van de SP. In 2005 volgde een periode van diverse bijbanen en een half jaar verblijf in Zuid-Amerika, waar Michiel onder andere bij een Peruaans gastgezin verbleef, de Spaanse taal leerde en vrijwilligerswerk deed.

Ik kan niet tegen onrecht. Mensen die samen een vuist maken en strijden voor rechtvaardigheid is het mooiste wat er is.

Terug in Nederland combineerde Michiel de master Internationaal en Europees publiekrecht met werkzaamheden op advocatenkantoren. Op een klein kantoor in Breda en een middelgroot kantoor in Tilburg werkte hij als juridisch medewerker voor diverse advocaten.

In 2007 werd Michiel beleidsmedewerker justitie van de Tweede Kamerfractie van de SP. Van Jan de Wit en Krista van Velzen leerde hij niet alleen het politieke handwerk, maar vooral ook hoe de samenleving bij het werk in de Tweede Kamer betrokken kon worden.

De debatten in Den Haag moeten niet alleen gaan om de stapels papieren van de ministeries, maar om de problemen van gewone mensen.

Per 1 april 2014 is Michiel de vervanger van nestor Jan de Wit, die na bijna 16 jaar in de Tweede Kamer met welverdiend pensioen ging. In 2017 stond hij op plaats 7 op de kandidatenlijst.

Michiel is getrouwd, woont nog steeds in Breda, en heeft drie zoontjes.

Michiel van Nispen op SP.nl