Tweede Kamer Woordvoerder Justitie en Sport

Michiel van Nispen

‘Dat er zoveel armoede is in de wereld, en zelfs in Nederland, is om je voor te schamen.’

Michiel van Nispen

Biografie

 Michiel van Nispen is geboren op 14 oktober 1982 in Breda. Hij groeide op in een gezin met één zus in Princenhage, een ‘dorp in de stad’ Breda. Tijdens zijn VWO-opleiding op scholengemeenschap De Nassau in Breda raakte hij geïnteresseerd in de advocatuur. De keuze voor de opleiding rechten aan de Universiteit van Tilburg was gemaakt. Tijdens de opleiding Nederlands recht (specialisatie privaatrecht) werd Michiel in 2003 lid van de SP. In 2005 volgde een periode van diverse bijbanen en een half jaar verblijf in Zuid-Amerika, waar Michiel onder andere in een Peruaans gastgezin verbleef, de Spaanse taal leerde en vrijwilligerswerk deed.

‘Ik kan niet tegen onrecht. Mensen die samen een vuist maken en strijden voor rechtvaardigheid is het mooiste wat er is.’

Terug in Nederland combineerde Michiel de master Internationaal en Europees publiekrecht met werkzaamheden op advocatenkantoren. Op een klein kantoor in Breda en een middelgroot kantoor in Tilburg werkte hij als juridisch medewerker voor diverse advocaten.

In 2007 werd Michiel beleidsmedewerker justitie van de Tweede Kamerfractie van de SP. Van Jan de Wit en Krista van Velzen leerde hij niet alleen het politieke handwerk, maar vooral ook hoe de samenleving bij het werk in de Tweede Kamer betrokken kon worden.

‘De debatten in Den Haag moeten niet alleen gaan om de stapels papieren van de ministeries, maar om de problemen van gewone mensen.’

Per 1 april 2014 is Michiel de vervanger van nestor Jan de Wit, die na bijna 16 jaar in de Tweede Kamer met welverdiend pensioen ging.

Michiel is getrouwd, woont nog steeds in Breda, en heeft twee zoontjes.

De favorieten van Michiel 

Boek

De paardenjongen.

Film

The Motorcycle Diaries (2004), Intouchables (2011).

Tv-programma

Actualiteitenprogramma’s, sport.

Muziek

Heel divers: van top-40, tot salsa, of zelfs carnavalsmuziek.

Gerecht

Erwtsensoep, lasagne.

Vakantiebestemming

Ik heb veel gereisd, met name ook naar landen waarin armoede veel voorkomt: Nepal, Peru, Mongolië, Rwanda. Dat is indrukwekkend en drukt je aardig met de neus op de feiten. Politiek is voor mij een manier om bij te dragen aan een wereld waarin je zonder schaamte kunt reizen. Verder kan ik ook ontzettend genieten van vakantie in eigen land, aan zee of in de Limburgse heuvels.

Zit politiek in je familie?

Nee, niet echt. Maar gevoel voor rechtvaardigheid en actievoeren wel. Ik herinner me dat ik als kind met mijn ouders ging demonstreren tegen racisme. Ook heb ik mijn vader geholpen met het sjouwen en metselen van betonnen paaltjes op de stoep tegen parkeeroverlast. Een demonstratieve actie die de krant haalde en succes had. Inmiddels zijn er paaltjes door de gemeente geplaatst.

Hoe en waarom ben je bij de SP terecht gekomen?

Na het mislukte avontuur van CDA en VVD om met de LPF te regeren ben ik lid geworden. Na zo’n ontzettend rechts kabinet was het tijd voor een links geluid, de SP sprak me aan met de nuchtere kijk op de wereld, het gevoel voor rechtvaardigheid en de actiebereidheid.

Wat is voor jou de meest inspirerende historische gebeurtenis of persoon?

De aanvaarding van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens in 1948, een morele en juridische standaard die als basis heeft gediend voor veel grondwetten en internationale verdragen.

Van of voor wie zouden we in Nederland een standbeeld moeten oprichten?

Er zijn al een hoop standbeelden. Standbeelden zouden we eigenlijk moeten oprichten voor bescheiden mensen die zich dag in dag uit inzetten voor de medemens. Maar dat zijn er zoveel dat het onbegonnen werk is.

Michiel van Nispen op SP.nl