Eindelijk erkenning voor slachtoffers toeslagenaffaire

'Erkenning en compensatie voor kapotgemaakte ouders is een goede eerste stap, maar dit is nog niet genoeg. Alle duizenden ouders die onrecht is aangedaan moeten geholpen worden en er moet schoon schip gemaakt worden bij de Belastingdienst.', zo oordeelt SP-leider Lilian Marijnissen naar aanleiding van het rapport van de commissie Donner over de Belastingdienst en de behandeling van ouders die onterecht fraude met kinderopvangtoeslag werd verweten.

Het rapport gaat over een specifieke zaak waar driehonderd ouders de dupe van zijn geworden, maar uit een SP-meldpunt blijkt dat het om veel meer mensen gaat. 'Dit rapport geeft een ontluisterend beeld van hoe een overheidsinstantie de rechten van mensen negeert en daardoor duizenden levens ruïneerde.'

In de afgelopen tijd is pijnlijk duidelijk geworden dat de Belastingdienst interne werkinstructies had die duizenden ouders tot fraudeur konden verklaren. Als ze eenmaal dit stempel kregen moesten deze ouders vele tienduizenden euro's terugbetalen.

Marijnissen: 'Hierdoor zijn mensen in diepe ellende gestort. Gezinnen raakten alles kwijt en menig relatie van de ouders sneuvelde. En het ergste is nog dat kinderen de dupe zijn geweest van een heksenjacht van de overheid. Dit beleid moet niet alleen stoppen, de schade moet vergoed. Niet alleen voor de direhonderd slachtoffers in deze zaak, voor alle duizenden slachtoffers van dit beleid.'

Omdat er uit het meldpunt van de SP is gebleken dat er niet alleen bij deze specifieke zaak mensen gedupeerd zijn, maar dat het probleem veel breder is, vindt Marijnissen het tijd voor een parlementaire enquête: 'Dit is een enorm drama en dat moet van A tot Z rechtgezet worden. De ouders moeten hun geld terugkrijgen en een schadevergoeding ,maar er moet ook schoon schip worden gemaakt bij de Belastingdienst. Dat kan alleen via een parlementaire enquête: de Kamer kan dan beslag leggen op interne documenten en mensen horen onder ede.'

Afgelopen maandag voerde de SP met tientallen gedupeerde ouders actie bij het belastingkantoor in Rotterdam. Zij eisten hun dossiers op om aan te kunnen tonen dat ze geen fraude hebben gepleegd. De Belastingdienst erkende het wettelijk recht daarop en beloofde de ouders hun dossier toe te sturen binnen een maand.


 

Blijf op de hoogte van de SP en Lilian Marijnissen. Vul uw mailadres in om u te abonneren op onze nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte!

De SP zet zich in voor genoeg betaalbare huizen, voor eerlijke zorg, voor veilige buurten en voor nog veel meer. We doen onderzoek, voeren actie, organiseren bijeenkomsten en doen voorstellen. Zorg dat je op de hoogte blijft, mis het niet!

Betrokken SP'ers