Klimaatrechtvaardigheid: hoe zit het precies?

Klimaatakkoord, klimaatwet, klimaatontkenners, stijgende energierekeningen. Wie kan er nog wijs uit worden? En waarom kiest de SP voor Klimaatrechtvaardigheid? We zetten het op een rijtje.

  • Het huidige Klimaatakkoord is een Shell-akkoord, het betekent iedereen laten betalen behalve grootvervuilers als Shell. Dat is niet zo gek, want de onderhandelingen worden geleid door VVD'er Ed Nijpels en gedomineerd door grootvervuilers. Zij blokkeren een rechtvaardige bijdrage van hun kant.
  • Er zijn ook klimaatontkenners, zij zijn de vrienden van Shell. Zij houden de grootvervuilers uit de wind door te doen alsof er niks aan de hand is met het klimaat en milieu. Tot klimaatontkenners horen vooral Baudet en Wilders.
  • Klimaatrechtvaardigheid willen wij: wij willen een schone aarde doorgeven aan onze kinderen. Maar we laten niet de gewone huishoudens een hogere energierekening betalen. Wij leggen de rekening waar hij thuishoort: bij grootvervuilers als Shell en hun aandeelhouders.
  • Tot slot is er nog de klimaatwet, die stelt doelen om de vervuiling van onze aarde tegen te gaan. De klimaatwet is echter weinig waard zolang grootvervuilers als Shell de praktijk via het klimaatakkoord naar hun hand zetten. Het is niet voor niks dat niet alleen de SP maar ook de milieubeweging en de FNV wel de klimaatwet steunen, maar het Shellakkoord van Nijpels afwijzen.

 

Zie ook: Huishoudens moeten profiteren van klimaatbeleid

Betrokken SP'ers