SP in actie met havenwerkers

Vandaag stond  de SP pal naast de havenwerkers bij de Hemwegcentrale in Amsterdam. Die vragen, samen met de FNV, aandacht voor de vele Nederlandse gezinnen die voor hun inkomens afhankelijk zijn van deze kolencentrale. 'Sluiting van de kolencentrales in Nederland is een noodzakelijke stap in de strijd tegen klimaatverandering, maar laat daarbij de duizenden werknemers niet aan hun lot over! Voor hen moet een oplossing komen', stellen SP-Kamerleden Sandra Beckerman en Cem Lacin.

Iedereen is het erover eens dat de centrales dicht moeten. De overheid reserveert geld om de kosten van sluiting te compenseren. Dat betekent in de praktijk dat het geld naar buitenlandse aandeelhouders gaat,  zoals de Zweedse Energiemaatschappij Vattenfall die nu eigenaar is van de centrale aan de Hemweg. Hierbij wordt nauwelijks rekening gehouden met het feit dat er zo duizenden Nederlandse werknemers op straat staan. Wij willen dat een substantieel deel gereserveerd wordt waarmee medewerkers weer aan het werk geholpen kunnen worden.

Sandra Beckerman bij de Hemwegcentrale Amsterdam

'Het is toch absurd dat de overheid alleen oog lijkt te hebben voor de buitenlandse aandeelhouders, maar de vele gezinnen vergeet die in de problemen dreigen te komen', aldus Beckerman en Lacin. 'Het beschikbare compensatiegeld voor sluiting mag niet naar het buitenland verdwijnen, maar moet gaan naar de werknemers die hun baan kwijt raken. Stort het geld dan ook in een daarvoor bedoeld transitiefonds, waarmee scholing, begeleiding naar ander werk en sociale plannen betaald kunnen worden.'

Door de sluiting van de kolencentrales zullen 2800 mensen op zoek moeten naar ander werk. Met het besluit tot sluiting werd door minister van Economische Zaken Kamp ook een belofte voor duurzame banen gedaan. De SP roept niet alleen op tot een groene revolutie, maar ook tot een sociale revolutie: ‘We moeten óók investeren in de medewerkers die de omslag naar de duurzame maatschappij vorm moeten geven’, aldus Beckerman en Lacin. Zij zullen vragen hierover stellen aan minister Kamp.

Betrokken SP'ers