nieuws

Van Dijk: doe experiment met democratische universiteit

De Tweede Kamer dient een experiment mogelijk te maken met een democratische universiteit. Dat voorstel doet SP-Kamerlid Jasper van Dijk woensdag bij het debat over zijn initiatiefnota Op naar de Nieuwe Universiteit.

Van Dijk wil dat op minstens één Nederlandse universiteit een experiment wordt gedaan met een gedemocratiseerd bestuur. Op deze instelling krijgen studenten en docenten alle ruimte om zelf het bestuur vorm te geven. De voorstellen in de initiatiefnota van de SP kunnen als uitgangspunt worden genomen. Dat betekent: instemmingsrecht van de medezeggenschap op alle belangrijke besluiten, een direct gekozen College van Bestuur en decentralisering van bevoegdheden naar het niveau van faculteiten en opleidingen.

Woensdag 2 december debatteert de Tweede Kamer om 19.00 uur met minister Bussemaker over de initiatiefnota van Van Dijk. Hij schreef deze in nauwe samenwerking met studenten en docenten die betrokken waren bij de protestacties in het Maagdenhuis. De Nota bevat 40 voorstellen om het topdownbestuur en het doorgeslagen rendementsdenken te bestrijden. Uitvoering ervan zal leiden tot meer democratie, onafhankelijk onderzoek, financiering zonder perverse prikkels en een rechtvaardig personeelsbeleid.

Lees ook:

Betrokken SP'ers