nieuws

Van Gerven: eigen risico in de zorg afschaffen

Het eigen risico in de zorg moet zo snel mogelijk gehalveerd worden, in opmaat naar afschaffing van het hele eigen risico. Dat stelt SP-Kamerlid Henk van Gerven woensdag in de Tweede Kamer.

Van Gerven: ‘Meer dan een miljoen mensen hebben problemen met het betalen van de zorgkosten. Tegelijkertijd maken de zorgverzekeraars enorme winsten en hebben ze miljarden op de plank liggen. Dat geld moet gebruikt worden om de kosten voor de patiënt te verlagen.’

De zorgverzekeraars hebben in de afgelopen jaren ruim 9 miljard aan reserves opgebouwd. De SP stelt voor om deze reserves te gebruiken voor de halvering van het eigen risico. Dat kost 1.6 miljard. Van Gerven: ‘Ik zie het eigen risico het liefst helemaal verdwijnen. Dat kan ook, als we de zorg weer publiek organiseren. Daarom nemen we nu de eerste stap, om vervolgens het eigen risico helemaal af te schaffen.’

Eerder presenteerden Henk van Gerven en Renske Leijten het plan ‘De zorg is van ons’. Daarin pleiten zij voor het afschaffen van de zorgverzekeraars, het invoeren van een publieke basisverzekering, het afschaffen van het eigen risico, een gemeentelijk basispakket dat het recht op (thuis)zorg garandeert en een inkomensafhankelijke zorgpremie. Zeven van de tien gezinnen gaan er in het voorstel van de SP op vooruit.

Update (1 mei 2016): De SP heeft samen met een brede maatschappelijke coalitie het initiatief genomen voor de oprichting van één Nationaal ZorgFonds, Zonder Eigen Risico.

Zorgisvanons

Betrokken SP'ers