nieuws

'Red de zorg: bezuinigingen van tafel'

Ruim 736.000 mensen ondertekenden de petitie 'Red de Zorg'.  Donderdag debatteerde de Tweede Kamer over de petitie. SP-Kamerlid Renske Leijten riep de regering op de eisen van de petitie over te nemen. Leijten: 'In een mum van tijd tekenden meer dan 736.000 mensen de volkspetitie. Een overweldigend aantal, een heel duidelijk signaal dat er iets moet veranderen. 83% van de Nederlanders maakt zich zorgen over de zorg en 85% van de Nederlanders staat niet achter de bezuinigingen. Dit appèl van burgers is heel helder. De zorgsprookjes worden niet meer geaccepteerd. De bezuinigingen moeten van tafel. Geld voor de zorg moet naar de zorg.'

Op 12 september wordt in Amsterdam de grote Red de Zorg demonstratie georganiseerd. Ook de SP ondersteunt de demonstratie. Leijten roept iedereen op om in beweging te komen voor goede zorg en naar de demonstratie te komen.

Renske Leijten

De hele spreektekst van Leijten tijdens het debat:

In een mum van tijd tekenden meer dan 736.000 mensen de volkspetitie ‘Red de Zorg’. Een overweldigend aantal, een heel duidelijk signaal dat er iets moet veranderen. 83% van de Nederlanders maakt zich zorgen over de zorg en 85% van de Nederlanders staat niet achter de bezuinigingen. Dit appèl van burgers is heel helder. De zorgsprookjes worden niet meer geaccepteerd. De bezuinigingen moeten van tafel. Geld voor de zorg moet naar de zorg.

Van de week ontvingen we het nieuws dat honderden mensen hun baan verliezen bij thuiszorgorganisatie TSN en worden de salarissen van degenen die hun baan behouden sterk verlaagd. Zelfs de staatssecretaris erkent dat zijn beleid dramatisch uitpakt. Want waarmee komt hij op de proppen? Een code ‘verantwoordelijk marktgedrag thuisondersteuning’. Hoe ironisch. Maar laten we toch eerlijk zijn, deze code is natuurlijk absoluut onvoldoende. Het is niet bindend en dus vrijblijvend. Afspraken maken met een aantal zorgaanbieders en steden is niet genoeg. Waarom regelen we geen basistarief in de wet? Dat is pas echt in het belang van de zorgmedewerkers, van alle zorgmedewerkers.  Waarom wil de staatssecretaris dit nu niet echt regelen. Waarom toch weer kiezen voor een slappe variant? Hij kan wel doorpakken in bezuinigingen maar niet in het beschermen van zorgmedewerkers.

Geen plek in het verzorgingshuis. Geen thuiszorg of dagbesteding. Torenhoge eigen bijdragen. Wijkverpleging die bezuinigingen niet kan dragen zonder dat het recht op zorg voor mensen in gevaar komt. Een zogenaamde toeslag voor huishoudelijk hulp, die niet werkt. Het is een bureaucratisch gedrocht voor zorginstellingen die meer en meer mensen kwijt zijn aan alle extra registratie. Alles wat de staatssecretaris hervormt verandert in een drama, over de pgb-chaos zal ik het maar niet hebben.

Deze staatssecretaris kreeg het afgelopen jaar talloze waarschuwingen uit het zorgveld, maar ging stoïcijns door met het kapot bezuinigen van de zorg. Bezuinigingen gehaald, zorg afgebroken. Staatssecretaris geslaagd? De bevolking denkt er anders over. Duizenden mensen verliezen hun baan, verzorgingshuizen worden gesloten en ouderen krijgen niet meer hun zorg. Honderdduizenden mensen die zorg nodig hebben omdat ze ouder worden, psychische problemen of een handicap hebben, raken deze zorg kwijt. Het is een sociaal slagveld. De vijf eisen van de volkspetitie moeten dan ook ingewilligd worden.

Hopelijk is deze staatssecretaris niet vergeten dat hij bij de aanbieding van de volkspetitie tegen de honderden zorgverleners zei dat ‘strijd voor goede zorg dat is iets dat niet alleen maar een strijd is die jullie voeren, maar dat is ook een strijd die ik voer’. Ik verwacht dan ook dat dit geen mooie praatjes waren, maar dat de staatssecretaris het 5-eisenpakket die 736.759 mensen hebben ondertekend één op één overneemt.'

Betrokken SP'ers