SP: Europees Actieplan voor bootvluchtelingen onvoldoende

Op 20 april kwamen de ministers van Buitenlandse Zaken en Justitie/Binnenlandse Zaken een 10-puntenplan overeen om de crisis rondom de bootvluchtelingen op de Middellandse Zee aan te pakken. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen: ´De ministers geven meer geld aan operaties op de Middellandse Zee, maar de aard van de operaties is onduidelijk. Ik wil dat nu eerst prioriteit wordt gegeven aan het opzetten van een deugdelijk systeem voor het redden van mensenlevens´. SP-Europarlementariër Dennis de Jong: ´We moeten toe naar structurele oplossingen: opvang in de regio moet versterkt worden, maar tegelijkertijd moeten de lidstaten volledig aan hun verplichtingen onder het VN-Vluchtelingenverdrag voldoen. Vluchtelingen hebben recht op bescherming´.

De SP wijst al jaren op de onhoudbare situatie in Zuid-Europa. De Jong: ´Enkele jaren geleden pleitte ik al voor Europese asielcentra binnen de Europese Unie in landen die te maken krijgen met grote aantallen asielverzoeken. Daar komt nu bij dat mensenhandelaren en -smokkelaars ervoor zorgen dat er steeds meer mensen de riskante overtocht over de Middellandse Zee wagen, met alle dramatische gevolgen vandien. De Europese Unie moet zo snel mogelijk in overleg treden met de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR), met als inzet meer hulp van de EU bij de bescherming van vluchtelingen in de opvangkampen in Libanon, Jordanië en Turkije, en een ruimhartiger hervestigingsbeleid. Daarnaast zou onderdeel van het akkoord met UNHCR kunnen zijn dat minder kwetsbare vluchtelingen, ook als ze in de EU hun asielverzoek hebben ingediend, in de eigen regio kunnen worden opgevangen´.

Gesthuizen: 'Mensensmokkelaars die migranten uitbuiten en hun leven zelfs in gevaar brengen door te werken met ondeugdelijke bootjes, zijn misdadigers en moeten worden bestraft. Het is dan ook terecht dat de ministers hier veel nadruk op leggen. Tegelijkertijd moeten we ons ervan bewust zijn dat de mogelijkheden om vanuit het buitenland in de EU asiel aan te vragen in de afgelopen jaren geheel zijn afgesneden. Alleen als er een integraal beleid komt, waarbij weer op ruimere schaal humanitaire visa worden afgegeven, kan de druk op illegale reisroutes afnemen. Als die mogelijkheden er niet komen, vrees ik dat mensen zo wanhopig zijn dat ze alles zullen proberen om de EU binnen te komen, zelfs met gevaar voor eigen leven´.

Betrokken SP'ers