Uitbannen contant geld geen oplossing voor winkelcriminaliteit

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen heeft opheldering gevraagd aan het kabinet over het bericht dat supermarkten geen contant geld meer in de kassa’s willen hebben. Dit zou het risico op overvallen ernstig verkleinen. Gesthuizen: “Winkelcriminaliteit is een gigantisch probleem voor ondernemers, maar door het uitbannen van geld wordt de klant de dupe. We sluiten toch ook geen snelwegen om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen?”

Donderdag maakte het Centraal Bureau Levensmiddelen – de overkoepelende organisatie van supermarkten – bekend dat het vanaf 2014 geen contant geld meer in de supermarkten wil. Op die manier zou het voor overvallers minder aantrekkelijk worden om een supermarkt tot hun doelwit te maken. Gesthuizen: “De supermarkten hebben groot gelijk dat ze hun eigen veiligheid willen garanderen, maar dit is niet de manier. De SP heeft de afgelopen jaren een flink aantal voorstellen ingediend tegen winkelcriminaliteit. Pak de echte oorzaak van het probleem aan. Op deze manier gaat een overvaller gewoon naar een benzinestation of een speelgoedwinkel, in plaats van naar de supermarkt.”

SP-Kamerlid Jan de Wit presenteerde vorig jaar het ‘veiligheidsoffensief winkelcriminaliteit’. De SP pleit in dit plan onder meer voor snelrecht voor overvallers, een verbod op rooftassen en roofjassen en een waarborgfonds voor gedupeerde winkeliers. Met zo’n fonds kunnen winkeliers na een overval meteen de schade vergoed krijgen, waarna de overheid de schade kan verhalen op de dader. Nu duurt het vaak jaren voordat een winkelier zijn geld van de dader krijgt, als hij het überhaupt nog weleens terugziet. “Op deze manier ontmoedigen we het beroven van alle winkels, niet alleen de supermarkten,” aldus Gesthuizen.

Betrokken SP'ers