Tribune 07/2001 SPort en SPel met de SP

Tribune 6 juli 2001

SPort en SPel met de SP

Sport is goed voor je gezondheid en je sociale contacten. Vooral in geval van kinderen. Daarom organiseren tal van lokale SP-afdelingen uiteenlopende activiteiten op sportgebied. En niet alleen de jeugd is enthousiast.

Tekst: Rob Janssen Foto: Harre van der Nat

Als de scheidsrechter op zijn horloge kijkt, weten de 13- en 14-jarige spelers hoe laat het is: wie nu nog scoort, wint. De halve finale tussen Fatos Locos en de Willempies is een voetbalthriller van de bovenste plank. De stand is 5-5 en de winnaar gaat naar de finale van het SPeertoernooi; het Leidse straatvoetbalkampioenschap, dat dit jaar voor de tweede keer door de SP en het Sportbedrijf Leiden georganiseerd wordt. Plotseling gebeurt het onmogelijke. Op het moment dat de arbiter het eindsignaal fluit, jaagt de spits van Fatos Locos de bal tegen het net. Gejuich vermengt zich met twijfels en protesten. Telt het doelpunt nu wel of niet? Net als in de Champions League wordt de scheidsrechter belaagd door de spelers. Toeschouwers rennen het veld op. De 'man in het zwart' is onverbiddelijk: de goal telt niet, want er was al afgefloten. In de extra speeltijd wordt niet gescoord, waarna het tijd is voor de gevreesde sudden death-verlenging. Fatos Locos maakt uiteindelijk de bevrijdende treffer en mag zich finalist noemen.

'Het SPeertoernooi lééft en is nu al echt een buurtfeest geworden,' vertelt medeorganisator Harre van der Nat van de SP in Leiden. 'Er hadden zich maar liefst 28 ploegen ingeschreven; zes reserveteams niet meegerekend. Heel positief vind ik, dat de elftallen qua komaf zo gemêleerd zijn. Geen hokjesgeest dus in het SPeertoernooi. En niemand trapt zomaar voor de lol een balletje. Er wordt echt serieus en technisch goed gespeeld en er zitten soms akelig goede voetballertjes tussen. Per wedstrijd staan er zo'n 200 man langs de lijn te kijken.'

Het SPeertoernooi (in drie leeftijdsklassen: tot en met 12, 14 en 16 jaar) werd vorig jaar in het leven geroepen en ontleent haar naam aan 'De SPeer', het SP-centrum in Leiden.

'Als je serieus met de kinderen bezig bent en zeécht iets wil leren, gaan ze het ook leuk vinden'

'Sport is ontzettend belangrijk voor de gezondheid en sociale ontwikkeling van kinderen,' zegt de Boxtelse SP'er Willem van Meurs. 'Eigenlijk is het de taak van de gemeente om zich daar sterk voor te maken. Maar omdat die niks doet, doen wij het maar.' Begin dit jaar nam Van Meurs het initiatief voor de 'Jeugdsportinstuif', in het kader waarvan basisscholieren uit Boxtel gratis tal van sporten kunnen beoefenen. Op woensdagmiddagen is de sporthal 'De Braken' het domein van piepjonge voetballers, basketballers, judoka's, atleten en turners. Ze worden deskundig begeleid door instructeurs van de betreffende sportverenigingen, die hun tijd en kennis vrijwillig ter beschikking stellen. De Jeugdsportinstuif bleek een succes. Bijna driehonderd kinderen schreven zich via hun scholen in voor één of meerdere sporten en de sportverenigingen toonden zich eveneens enthousiast.

'Dit is een prima manier om jongelui kennis te laten maken met onze sport,' vertelt instructeur Joop Gokke van atletiekvereniging Marvel, terwijl hij een meisje van een jaar of tien geduldig de techniek van het hoogspringen uitlegt. 'Als je serieus met de kinderen bezig bent en ze écht iets wil leren, gaan ze het ook leuk vinden. En dat werkt, want we hebben al een aantal potentiële nieuwe leden. Zo dragen we dus de sport én de vereniging goed uit.' Volgens sporthalexploitant Martien Pennings schuilt de charme van het initiatief ook in het type sport dat wordt aangeboden. 'Áls de jeugd tegenwoordig al wil sporten, dan gaan ze skeeleren. Of ze willen op aerobics, streetdancing of andere trendy zaken. Best leuk, maar het zijn wel allemaal individuele sporten. Het verenigingsleven is hier van ondergeschikt belang en dat vind

ik jammer. De Jeugdsportinstuif heeft daarentegen de 'ouderwetse' sporten, waar het sociale aspect belangrijk is. Dat vind ik een goede zaak, omdat je zo kunt bijdragen aan de vorming van de kinderen.'

Oss: een wereld op hielen en wielen!


Bij de SP in Oss heeft sport een streepje voor. Sinds 1984 wordt de Tribuneloop georganiseerd, een loopwedstrijd over 10 kilometer, die jaarlijks zo'n honderdvijftig tot tweehonderd deelnemers trekt. Inmiddels maakt de Tribuneloop deel uit van de SP Maasland Run Classic, een reeks van tien wedstrijden over verschillende afstanden in en rondom Oss. Daarnaast is er elk jaar de Skateloop, een gecombineerde prestatietocht annex race voor skaters en hardlopers. Tenslotte wordt in september traditioneel door meer dan driehonderd deelnemers de halve marathon van Oss afgelegd. Genoemde evenementen – gesponsord door de SP – trekken zonder uitzondering veel bekijks en zijn inmiddels een begrip in Oss en omgeving.

Inhoud

  • Nieuws: Het Binnenhof / Aktie / Bulletin Board
  • column Jan Marijnissen: Afrekenen met Paars
  • Een duurzame, diervriendelijke landbouw. De meeste boeren willen niet anders, als ze daarmee tenminste een eerlijk en fatsoenlijk inkomen kunnen verdienen. Maar om dat te bereiken is een ander landbouwbeleid noodzakelijk dan minister Brinkhorst in gedachten heeft.
  • De strijd tegen discriminatie en criminalisering van Sinti en Roma is nog lang niet gestreden, vertelt Lalla Weiss. 'Zigeuners zijn vuil en ze stelen. En om niets wordt een heel bataljon politie opgetrommeld.'
  • De Europese Commissie krijgt er maar geen genoeg van. Nu wil ze de lidstaten verplichten al het openbaar vervoer over te laten aan de grillen van de vrije markt. Kink in de kabel: de rapporteur van het Europees Parlement in deze kwestie is SP'er Erik Meijer
  • Diverse SP-afdelingen organiseren voor de kinderen sport- en spelactiviteiten. Honderden jongeren doen eraan mee, en niet alleen zij zijn enthousiast.
  • Op 20 juli komt in Genua de G8 bij elkaar, de zeven rijkste landen plus Rusland. Tegelijk worden er 100.000 demonstranten verwacht. Om te pleiten voor een wereldorde die minder gebaseerd is op ongelijkheid en economische macht.
  • Nederlandse topmanagers strijken bedragen op waar je duizelig van wordt. Met het loze dreigement van een uittocht naar Amerika graaien ze zich rijk aan salarissen, opties en bonussen.