JSF:

Geen aanschaf van de JSF

De SP is tegen aanschaf van de Joint Strike Fighter. Naast het feit dat Nederland de straaljager niet nodig heeft, is het toestel nog steeds niet af en kampt het met talloze technische gebreken. De complexe techniek maakt de kans op nieuwe kostenstijgingen en vertragingen levensgroot. Dat betekent weer extra betalen of alsnog op zoek gaan naar een alternatief. De SP vindt het onbegrijpelijk om maar liefst 4,7 miljard euro aan de JSF uit te geven terwijl er de afgelopen jaren flinke bezuinigingen zijn doorgevoerd op een veelvoud van publieke voorzieningen.

De huidige F16 kan nog enkele jaren mee. Tegen de tijd dat de F16 verouderd is kan uit het dan bestaande aanbod een ander vliegtuig worden gekozen. Maar bovenal staat de SP voor ander militair en buitenlands beleid waarbij dit soort bommenwerpers niet nodig zijn.

De SP wil evenmin dat de JSF kernwapens kan dragen. Eind 2013 werd daartoe een motie van de SP aangenomen.

Bij de aanschaf van nieuwe wapensystemen worden alle mogelijkheden eerst goed onderzocht, waarbij ook alternatieven worden meegenomen, alsmede de mogelijkheden voor internationale samenwerking.

Lees meer over:

Een krijgsmacht gericht op vredesmissies Overzicht van alle standpunten Verkiezingsprogramma