Sadet Karabulut:

De aanval op Syrië

Sadet Karabulut

Afgelopen nacht hebben de VS, het VK en Frankrijk luchtaanvallen uitgevoerd op militaire doelen van het Assad regime in Syrië. Dit naar eigen zeggen om een gifgasaanval van het Syrische leger eerder deze maand te vergelden. Nederland heeft steun ('begrip', in jargon) uitgesproken voor dit westerse militaire optreden. Dat is een slechte zaak, want de Amerikaanse aanval is, net als de gifgasaanval, een schending van het internationaal recht.

Nederland moet dit roekeloze optreden niet steunen. Er wordt gegokt met de veiligheid van miljoenen mensen in een vuil geopolitiek spel waarvan niemand de gevolgen kan overzien. Net als de vele misdaden van Assad en Rusland in Syrië zou ook het optreden van de Amerikanen, Britten en Fransen juist veroordeeld moeten worden. Aangedrongen moet worden op hervatten van de vredesbesprekingen, naleven van de VN-resolutie tot een staakt-het-vuren en onderzoeken van het gifgasincident in Douma afgelopen week. Dinsdag wil ik de minister-president hierover spreken.

Bovendien wordt met dit bombarderen geen enkel probleem opgelost. Formeel is de aanval om de internationale norm, dat gifgas niet ingezet mag worden, te handhaven. Maar weinigen geloven dat dit bereikt zal worden. Een eerdere vergeldingsaanval, vorig jaar, leidde evenmin tot dat doel. In de gruwelijke burgeroorlog in Syrië is niks meer logisch, de situatie op de grond complex en heeft militaire bemoeienis van buitenaf Assad’s positie alleen maar versterkt.

Het optreden buiten de VN en nationale parlementen om ondermijnt ook de diplomatie en de Verenigde Naties. Het is waar dat Rusland een resolutie in de VN-Veiligheidsraad heeft tegengehouden om te komen tot onderzoek naar en berechting van de daders van de gifgas inzet. Maar waar is ook dat onderzoekers van de chemische waakhond OPCW gisteren aangekomen waren in Syrië voor onderzoek. Dat proces had afgewacht moeten worden.

Waarschijnlijk is verder dat westerse militaire inzet tegen Assad alleen maar tot meer bloedvergieten en daarmee verlenging van de al zeven jaar durende burgeroorlog leidt, die al zo'n 500.000 mensen het leven heeft gekost en vele miljoenen heeft ontheemd.

Ook is de kans levensgroot dat de al hoogopgelopen spanningen tussen de VS en Rusland, dat Assad steunt, nog verder oplopen. Dat kan leiden tot een direct gewapend treffen tussen twee tot de tanden met kernbommen bewapende grootmachten. Reden te meer om onze inspanningen te richten op een politiek zonder wapens.

Betrokken SP'ers