opinie
Mahir Alkaya:

Kabinet moet ophouden met ruziën over internationale solidariteit

Het kabinet heeft vrijdagavond laten weten dat het nog geen standpunt heeft over de urgente oproep van de Adviesraad Internationale Vraagstukken om extra geld uit te trekken voor de internationale aanpak van corona. Dit terwijl minister Kaag maandag hierover in debat gaat met de Tweede Kamer. Al weken horen we berichten in de media dat de coalitiepartijen het onderling niet eens worden. Ondertussen worden de gevolgen van de coronacrisis in de wereld met de dag erger. Het aantal nieuwe bestemmingen bereikte volgens het WHO vorige week een nieuw hoogtepunt.

Nederland is niet veilig zolang er op andere plekken in de wereld corona voort blijft razen. Een tweede, derde of vierde golf van het virus moeten we voorkomen. Als we in Nederland van het coronavirus af willen dan moet er meer steun van het kabinet komen voor een wereldwijde aanpak. Anders is het dweilen met de kraan open, met alle gevolgen van dien voor de gezondheid én economie van iedereen. Het is dus een kwestie van internationale solidariteit én eigen belang.

De Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) adviseert om 1 miljard euro vrij te maken om ontwikkelingslanden te helpen met het indammen van het virus. Coalitiepartij CDA had zelf om een spoedadvies hierover gevraagd, maar de coalitie blijft onderling verdeeld. Het kabinet zou een grote fout maken door het advies van de AIV niet serieus te nemen. De gevolgen hiervan kunnen ons allemaal duur komen te staan.

In deze crisis worden de meest kwetsbaren als eerste geraakt. Zonder stromend water en zeep is het immers moeilijk handen wassen. En zonder de benodigde voorzieningen zijn veel mensen aan hun lot overgelaten. Deze crisis zal naar verwachting 500 miljoen mensen in de armoede drukken. En terwijl veel ontwikkelingslanden verdrinken in hoge schulden, worden nog altijd tientallen miljarden via Nederland weggesluisd aan belastingontduiking. Dat is geld waarmee zij hun eigen bevolking hadden kunnen helpen, en dat zij mislopen door belastingparadijzen als Nederland.

Geef daarom de ruimte die deze landen nodig hebben om het coronavirus te bestrijden, met steun en schuldenverlichting. Zij moeten het geld dat ze hebben nu niet overmaken als rente of schuldaflossing, maar zij moeten net als elk land alles op alles kunnen zetten om de verspreiding van het virus in te perken. Ik roep daarom het kabinet op om te stoppen met te ruziën over internationale solidariteit, want we zijn er allemaal bij gebaat dat dit virus zo snel mogelijk onder controle wordt gebracht.

Betrokken SP'ers