opinie
Lilian Marijnissen:

Allemaal stukje armer? Onzin, het kan anders

Lilian Marijnissen

Minister Kaag waarschuwde vorige maand we in Nederland samen wat armer zullen worden. 'Quatsch', stelt Lilian Marijnissen. Armer worden is onnodig. Dan moet je wel iets tegen vermogensongelijkheid doen.

We moeten beseffen dat we collectief een stukje armer zullen worden, zei minister Kaag van Financiën nadat minister-president Rutte dit eerder al had gezegd.

Los van dat de mensen die dit zeggen altijd degenen zijn die zelf niets hoeven inleveren, is het feitelijk onjuist en is het een knetterrechtse manier om de huidige koopkrachtcrisis te duiden. Het kabinet doet alsof we allemaal even hard geraakt worden door de oorlog in Oekraïne en verhult hiermee de groeiende tweedeling. Het is tijd om deze leugen door te prikken. Het Nibud luidde de noodklok. Een op de drie huishoudens dreigt zijn rekeningen niet meer te kunnen betalen. Dat komt dus neer op 2,5 miljoen gezinnen die elk maand geld tekortkomen om hun noodzakelijke uitgaven te kunnen doen. In dezelfde week bleek uit een rapport op verzoek van dit kabinet dat de vermogensongelijkheid in Nederland nog groter is dan men dacht. 10 procent van de huishoudens in Nederland bezit bijna twee derde van het totale vermogen. De rijkste 1 procent heeft maar liefst een kwart van al het vermogen in handen. Hiermee is van de rijke westerse landen alleen in de Verenigde Staten de vermogensongelijkheid groter dan in ons land. Die groep rijke Nederlanders betaalt relatief ook nog eens minder belasting over hun inkomen uit vermogen dan mensen die werken over hun loon.

Met andere woorden: de allerrijksten worden slapend rijk, terwijl de belasting voor werkende mensen torenhoog is. Geen verrassing, maar wel extra confronterend in een tijd waarin dit kabinet steeds roept dat iedereen erop achteruitgaat. Niet alleen de allerrijksten gaat het voor de wind. De bedrijfswinsten gaan door het dak met de hoogste winsten ooit gemeten door het CBS.

Zo maakte Shell alleen al de afgelopen drie maanden bijna 18 miljard euro winst. Dit jaar lijken bedrijven alleen maar meer te profiteren van de gestegen prijzen. De Nederlandsche Bank liet weten dat er ruimte is voor een sterkere loongroei en dat bedrijven niet gecompenseerd hoeven te worden omdat ze 'recordwinsten' boeken. Maar gezinnen belanden in recordtempo in armoede. Terwijl in landen om ons heen volop crisismaatregelen worden genomen, is minister Kaag van Financiën de hele zomer onzichtbaar geweest en blokkeren coalitiepartijen zelfs een Tweede Kamerdebat. Nu we midden in een koopkrachtcrisis zitten, staat het kabinet voor de keuze.

Op Prinsjesdag komen de koopkrachtplannen voor volgend jaar. Minister Kaag nam alvast de vlucht naar voren door bezuinigingen niet uit te sluiten. Kiest dit kabinet voor bezuinigingen of voor eerlijk delen? Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Door een serieuze vermogensbelasting kunnen de grote vermogens bijdragen aan onze samenleving. Voer een miljonairsbelasting in voor de allerrijksten. Door de winstbelasting te verhogen kunnen we bedrijven - waarmee het goed gaat, want het is immers een belasting over winst - eerlijk laten bijdragen.

Dat geld kunnen we gebruiken om de kosten voor mensen omlaag te brengen en de inkomens te verhogen. Dat we 'allemaal een stukje armer worden' is kapitalistische quatsch.

 

Deze opinie verscheen ook in het Algemeen Dagblad op 20-08-2022

Blijf op de hoogte

Betrokken SP'ers