opinie
Lilian Marijnissen:

Over de formatie puinhoop

Na een half jaar van politieke spelletjes, een motie van wantrouwen gesteund door de hele oppositie na de leugens over ‘functie elders’, het ‘hier scheiden onze wegen’ van Kaag, talloze bewindspersonen die op moesten stappen omdat ze niet goed gehandeld hadden (Kaag en Bijleveld) of ordinair omdat ze een nieuw baantje hadden dat beter betaalt (van Nieuwenhuizen), lijkt de uitkomst van de formatie puinhoop: we gaan gewoon door met wat er zat. Niks verandering. Niks ‘nieuwe bestuurscultuur’.

Het toeslagenschandaal heeft een fundamentele fout in onze samenleving pijnlijk zichtbaar gemaakt. De overheid die mensen ziet als potentiële fraudeurs. De rechtsstaat is er niet voor hen. Hoe kunnen de veroorzakers van die problemen de oplossing zijn? Hoe moet het voor de ouders -die nog altijd in de ellende zitten- zijn dat deze oude coalitie gewoon door wil? De coalitie die verantwoordelijk is voor dit schandaal.

Maar niet alleen voor dit schandaal. De coalitie die de wooncrisis vergroot heeft, waardoor geen betaalbaar huis meer is te vinden. De coalitie die de tekorten in de zorg nog groter heeft laten worden en nog niet een begin gemaakt heeft met het aanpakken van de markt. De coalitie die grote bedrijven met grote winsten vrij spel geeft, maar de huren, zorgkosten en energierekening voor mensen verhoogt.

De coalitie die onze veiligheid op het spel zet door te bezuinigen op politie en justitie en geen antwoord heeft op de georganiseerde criminaliteit. De coalitie die ongereguleerd arbeidsmigranten hierheen lokt, zonder dat er fatsoenlijke huisvesting voor hen is en die vervolgens uitgebuit worden. Bedrijven voelen daardoor geen noodzaak de lonen te verhogen.

De coalitie die gepensioneerden geen indexatie van hun pensioen wil geven, ook al zitten de potten van de fondsen overvol. De coalitie die toekijkt hoe onze natuur, milieu en klimaat kapot gaat en de grote vervuilers blijft matsen.

De SP heeft voor nieuwe verkiezingen gepleit. Maar mevrouw Kaag van D66 gaat liever door met de oude coalitie, want bij nieuwe verkiezingen is ze bang voor de ‘populisten’. Wat treurig voor een partij met de ‘D’ van Democraten in hun naam.

Wij gaan door: binnen en buiten de Kamer blijven we strijden! Afgelopen week hadden we nog succes: na talloze acties met zorgverleners door het hele land, gaan nu eindelijk de zorgsalarissen omhoog en komt er 675 miljoen euro bij. Dit wordt betaald van de gigantische winsten van grote bedrijven die na veertig jaar weer eens meer belasting gaan betalen, in plaats van minder. Samen met huurders kregen we voor elkaar dat dit jaar de huren van sociale huurwoningen bevroren zijn. Maar we gaan natuurlijk door, want de wooncrisis moet aangepakt worden: de huren moeten omlaag, ook in de vrije sector. En we blijven natuurlijk knokken voor een eerlijke politiek en overheid. Geen liegende politici en baantjesjagers, maar samen met mensen opstaan voor verandering. Door onze inzet, met Renske Leijten voorop, kwam de omvang van het toeslagenschandaal aan het licht. Maar helaas zit er nog veel meer mis bij de overheid.

Over een half jaar zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Stad voor stad, dorp voor dorp, gemeente voor gemeente, zullen we samen met mensen de strijd voor een beter Nederland aangaan. Dat zal keihard nodig zijn nu het erop lijkt dat Rutte gewoon door kan met zijn oude vrienden.

Kom maar op!

Ik reken op je steun.

Blijf op de hoogte

Betrokken SP'ers