PS2019
Democratie

Een bindend correctief referendum, zodat politici beter moeten luisteren

Mensen moeten meer te zeggen krijgen over de inrichting van onze samenleving. De meeste mensen willen ook meer te zeggen hebben over belangrijke politieke kwesties. De SP heeft veel voorstellen om onze democratie te versterken. Door mensen meer zeggenschap te geven over de politiek, door invoering van een correctief referendum.

Te veel mensen voelen zich in de steek gelaten door de politiek. Een referendum is een goed middel om mensen zeggenschap te geven en politici te dwingen om beter te luisteren.

 

 

 

Wat is het bindend correctief referendum?

Met het bindend correctief referendum kunnen mensen een referendum organiseren om een bindend oordeel te geven over een recent aangenomen wet. Zo kunnen wetten die slecht zijn teruggestuurd worden naar de Tweede Kamer. Politici zullen hierdoor bij het maken van wetten beter moeten luisteren naar de bevolking.

 

 

 

Feiten en cijfers

73% van de Nederlanders is voorstander van een bindend correctief referendum.


Twee derde (63%) zegt dat een bindend correctief referendum kan bijdragen aan hun vertrouwen in de politiek.


De SP staat niet alleen. Ook Staatscommissie Remkes pleit voor het invoeren van een bindend correctief referendum.


 

 

 

Wat moet er gebeuren?

Dat mensen een politicus hebben gekozen betekent nog niet dat zij daarmee hun zeggenschap hebben opgegeven. De bevolking krijgt het recht om de bestuurders terug te fluiten op het moment dat die besluiten nemen die mensen niet willen.

We voeren een bindend correctief referendum in op nationaal, provinciaal en lokaal niveau. Als verdragen worden gesloten die raken aan onze soevereiniteit, worden die in een referendum aan de bevolking voorgelegd. De praatdemocratie is geen echt alternatief voor het bindend referendum. Je gaat hier mensen die hun vertrouwen in de politiek hebben verloren niet mee terugwinnen. Het bindend referendum biedt die mogelijkheid wel, want het geeft mensen direct ­zeggenschap.

SP-leider Lilian Marijnissen vertelde in het debat over het bindend correctief referendum waarom de SP het referendum belangrijk vindt. Bekijk het hieronder terug.

 

 

 

Wat we tot nu toe hebben gedaan

Bekijk hier hoe wij al meer dan 20 jaar mensen een stem geven via het referendum.

Naar de tijdlijn

 

 

 

Wat jij kunt doen!

De SP is elke dag actief. We zetten ons in voor een eerlijke democratie. Steun onze actie voor het referendum en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Of word lid van de SP en krijg het boek 'De winst van eerlijk delen' van Lilian Marijnissen gratis. 

Steun het referendum Word lid van de SP