nieuws

SP presenteert wet om minimumloon flink te verhogen

De SP presenteert een wet om het minimumloon flink te verhogen. Met de wet van de SP gaat het minimumloon direct omhoog naar 16 euro en stijgt het daarna door. De gekoppelde uitkeringen stijgen mee.

Te midden van 500 nieuwe SP-leden, die samen het getal 16 uitbeeldden, lanceerde SP-leider Lilian Marijnissen de nieuwe wet. Marijnissen: ‘Het is duidelijk dat een hoger minimumloon keihard nodig is. Honderdduizenden mensen hebben een inkomen dat te laag is om van te kunnen leven. Tijdens deze verkiezingscampagne hebben partijen de mond vol van bestaanszekerheid. Dat is terecht, maar deze wet kan ervoor zorgen dat dit geen loze verkiezingsbelofte wordt. Daarom komen we nu met deze wet zodat partijen ook voor de verkiezingen kleur kunnen bekennen. Laten we niet wachten tot er een nieuw kabinet is, laatste keer duurde dit ruim een jaar. We kunnen dit nu regelen. We roepen andere partijen op om met ons mee te doen.’ 

Dit wetsvoorstel koppelt het minimumloon aan de hoogte, 60% van het mediane loon van voltijds werkenden. Dat betekent nu een verhoging van het minimumloon naar 16 euro per uur, en dat in de toekomst het minimumloon niet lager dan 60% van het mediane loon van voltijds werkenden kan zakken. Deze verhouding wordt ook aanbevolen door vakbond FNV.

Mensen die werken komen steeds vaker in de problemen omdat de kosten voor het dagelijks leven hoog zijn. ‘Tegelijkertijd zien we dat recordwinsten door grote bedrijven worden gemaakt, vorig jaar was dat maar liefst 391 miljard euro. We moeten dit eerlijker verdelen. Bestaanszekerheid is geen natuurverschijnsel, we moeten ervoor zorgen dat iedereen een leefbaar inkomen heeft,’ aldus Marijnissen. Als het minimumloon stijgt, dan stijgen de gekoppelde uitkeringen mee en worden lonen omhooggeduwd.

Deze wet zal de historische scheefgroei rechtzetten en ervoor zorgen dat miljoenen Nederlanders erop vooruitgaan. De 440.000 banen op het minimumloon gaan er direct op vooruit. Maar ook de groepen net boven het minimumloon kunnen een stijging van hun loon verwachten. In totaal zijn er meer dan 2,1 miljoen banen die minder dan 130% van het minimumloon verdienen en er dus op voor uit zouden gaan. Het helpt daarnaast natuurlijk ook de mensen die van uitkeringen afhankelijk zijn die gekoppeld zijn aan het minimumloon.

Betrokken SP'ers