nieuws

Tweederde meerderheid Eerste Kamer steunt bindend correctief referendum

Marijnissen en Temmink na de stemming in de Eerste Kamer

De Eerste Kamer heeft vóór het bindend correctief referendum gestemd. Naast de SP stemden BBB, GL/PvdA, D66, PVV, PvdD, JA21, FvD en OPNL voor het initiatiefvoorstel. Deze fracties hebben samen een tweederde meerderheid in de Eerste Kamer. Een belangrijke stap om mensen meer zeggenschap te geven volgens SP-leider Lilian Marijnissen die de initiatiefwet samen met SP-Kamerlid Nicole Temmink vorige week verdedigde in de Senaat. Marijnissen: 'Het vertrouwen in de politiek en overheid is laag. Daarom moeten we, in lijn met het voorstel van de staatscommissie Remkes, mensen meer zeggenschap geven en het bindend correctief referendum invoeren. Mensen moeten een politieke noodrem krijgen, om wetten waar écht geen draagvlak voor in de samenleving is terug te kunnen sturen naar de tekentafel. Dat is vandaag een grote stap dichterbij gekomen.'

Eerder steunde de Tweede Kamer het SP-voorstel voor het bindend correctief referendum al met een meerderheid van stemmen. Na vandaag is een Grondwetswijziging dichterbij. Na de aankomende Tweede Kamer verkiezingen volgende maand moet namelijk een tweederde meerderheid van de Tweede Kamer nog een keer voor het voorstel stemmen. Marijnissen: 'Het bindend correctief referendum ligt hiermee ook op tafel bij de verkiezingen. Als Nederland een politieke noodrem wil, volksvertegenwoordigers die het volk echt vertegenwoordigen en wil bijdragen aan meer vertrouwen in de politiek, dan kunnen we op 22 november een belangrijke stap zetten door te stemmen op partijen die het bindend correctief referendum steunen.'

 

Betrokken SP'ers