nieuws

Huisdieren krijgen geen zorg door geldwolven in de dierenzorg

Op 4 oktober is het dierendag. De dag om als baasje je huisdier extra te verwennen. De kat krijgt een luxe blikje voer, de hond een nieuw speeltje en de cavia een nieuw hok. Als het om je huisdier gaat dan geef je als baasje de beste zorg die mogelijk is. Maar goede zorg krijgen voor je huisdier bij de dierenarts is voor veel mensen niet meer te betalen. Buitenlandse aandeelhouders van bijvoorbeeld Evidensia en AniCura hebben namelijk een kwart van de dierenartsenpraktijken opgekocht en blijven de prijzen voor behandeling opdrijven. Zo staan baasjes nu voor lastige keuzes tussen het welzijn van hun dier en dat van hun huishouden.

SP-Kamerlid Sandra Beckerman wil een einde aan deze woekerprijzen en macht van private investeerders. Met succes dwong zij vorig jaar af dat het kabinet een onderzoek moet starten naar de prijsontwikkeling in de dierenzorg en de mogelijkheden te bezien om prijsstijgingen te beperken. Beckerman: ‘Tot begin deze eeuw stonden er nog wettelijke maximumprijzen op behandelingen bij de dierenarts. Nu gaan de aandeelhouders vrijuit, met ook nog eens lage belastingen, en moeten huisdiereigenaren zelfs leningen aangaan om hun dieren de zorg te kunnen geven die ze nodig hebben. De SP wil daarom weer vaste en lagere tarieven voor de behandeling van huisdieren, zoals dat vroeger ook geregeld was.’

Demissionair Minister Adema doet vooralsnog niks met de toenemende zorgwerkende verhalen. ‘De markt gaat nu vrijuit. Het ministerie en de Autoriteit Consument en Markt staan machteloos, terwijl we in het buitenland juist wel zien dat er mogelijkheden zijn. Zo mag in het thuisland van Evidensia, Zweden, geen winst gemaakt worden op verkoop van diergeneesmiddelen. In BelgiĆ« en Frankrijk mogen aandeelhouders zich helemaal niet bemoeien in de dierenzorg. Onlangs besloot de Tweede Kamer om private investeerders te weren uit onze huisartsenzorg. Hoog tijd dus om dit ook voor onze dierenzorg te regelen.’

 

Betrokken SP'ers