Drie vragen aan Nicole Temmink

Nicole Temmink

Maak kennis met Nicole Temmink, het nieuwste Kamerlid van de SP. We stelden haar drie vragen.

Kun je wat meer over jezelf vertellen?

Ik ben Nicole, 36, en ik woon met mijn gezellige 3-jarige zoon in Zwolle. Ik ben geboren en getogen in Slagharen (ja, van dat pretpark), heb filosofie gestudeerd in Groningen en ben daar en in Amsterdam raadslid geweest. Ik houd van grapjes, ook in mijn vrije tijd. 

Je hebt gewerkt voor Ronald van Raak en Renske Leijten, allebei bekende oud-Kamerleden van de SP. Wat heb je van hen geleerd?

Renske en Ronald waren allebei fantastische Kamerleden, geheel op hun eigen manier. Maar beiden lieten zien dat volksvertegenwoordiger zijn vooral inhoudt dat je mensen moet vertegenwoordigen. Dat klinkt als een open deur maar het wordt in Den Haag veel te vaak uit het oog verloren. Dan blijft men hangen in vage beleidstaal, plannen die alleen leuk klinken in theorie en ideeën die vooral werken voor een kleine groep bevoorrechte mensen. Renske heeft op fantastische wijze laten zien hoe je mensen samenbrengt en hun geluid kunt laten horen in het parlement. Ronald liet als geen ander zien hoe je altijd kritisch moet blijven denken en dat met humor kunt brengen. Daar heb ik veel van geleerd.

Waar ga je mee aan de slag in de Tweede Kamer?

De afgelopen jaren heb ik me al veel bezig gehouden met de democratie en met veiligheid. Dat blijf ik voorlopig doen.

Al jaren wordt er bezuinigd op de politie waardoor er veel te weinig agenten zijn. Nu wil dit kabinet, de VVD voorop, de eigen gecreëerde ellende oplossen door politietaken over te laten aan de markt. Toevallig zitten er in de private beveiligingsbranche opvallend veel oud VVD-bewindslieden. Wat mij betreft gaan die onzalige plannen dus meteen de prullenbak in.

De democratie staat onder druk: door de enorme invloed van grote bedrijven, de angst van politici om zeggenschap uit handen te geven en beleidsmakers die de verantwoordelijkheid afschuiven naar anderen. Veel te veel mensen voelen zich niet vertegenwoordigd door de politiek en dat is volstrekt begrijpelijk. Maar wij bepalen met z’n allen hoe we willen dat de overheid functioneert en wat er belangrijk is in onze samenleving. Het is daarom ook een eer om verder te mogen werken aan ons voorstel voor een correctief bindend referendum.

Ik zal me daarnaast ook nog bezig houden met de afhandeling van het toeslagenschandaal. Dat is door het kabinet een nieuw schandaal in zichzelf: consultants worden slapend rijk terwijl de gedupeerde ouders en kinderen nog steeds niet uit de ellende zijn. Om je werkelijk kapot te schamen.

Betrokken SP'ers