Geen vertrouwen in Rutte om aardbevingsramp in Groningen

Twee jaar lang deed een parlementaire enquêtecommissie onderzoek naar de aardbevingsramp in Groningen. Maanden na de presentatie van het rapport van de commissie ging de Tweede Kamer er gisteren en vandaag eindelijk over in debat met Rutte.

Dezelfde mensen die de problemen hebben veroorzaakt en groter hebben gemaakt zitten er nog steeds. Daarom is het volgens SP-Kamerlid Sandra Beckerman niet anders mogelijk dan dat Rutte opstapt: ‘De belangen van Groningers zijn structureel genegeerd. Geld ging boven Groningers. En de minister-president heeft niet het verschil gemaakt. Alleen al daarom moet deze premier weg. Als dit onder jouw verantwoordelijkheid gebeurd is, als een hele provincie opgeofferd is aan de geldhonger van de staat, dan is het eigenlijk om je dood te schamen dat er überhaupt een motie van wantrouwen nodig is. Dan zou je zelf deze conclusie moeten trekken. Zodat Groningers verder kunnen, want er is nog zoveel te doen. Daarom steunen wij een motie van wantrouwen tegen Rutte.’

Voorop staat dat de problemen in Groningen opgelost moeten worden. Dat de oplossing er nu nog niet is, is volgens Beckerman een politieke keuze en het kabinet kiest daar nog steeds niet voor, want is er nog geen plan of planning. Beckerman: ‘Er is maar één manier om dit aan te pakken. Met de gedupeerden. Deur voor deur, straat voor straat. Net zoals we ooit voor de Deltawerken hebben gedaan, moeten we van Groningen een missie maken. Haal de beste mensen uit het land bijeen. De beste architecten, de beste bouwers, de beste artsen en de beste begeleiders. Doe dit met bewoners, met straten en met dorpen. Zo lang als nodig.’

 

Bekijk hieronder de inbreng van Sandra Beckerman tijdens het debat terug.

Betrokken SP'ers