nieuws

SP-succes: Eindelijk reclameverbod voor gokindustrie

Na jaren van Kamervragen, debatten en voorstellen van de SP is het kabinet nu ook om: er komt per 1 juli een verbod op ongericht gokreclames op onder andere televisie, radio en bij sponsoring van sportclubs en tv-programma’s. SP-Kamerlid Michiel van Nispen liep voorop om voor het verbod te pleiten. De gokindustrie kon de afgelopen jaren snel groot worden omdat het kabinet de regels voor gokken heeft versoepeld. Al snel werd Nederland overspoeld door gokreclames in bushokjes en op de televisie.

Van Nispen: ‘Vandaag doen we iets terug tegen de belangen van het grote geld. Zij verdienen met hun reclames aan de verslavingen van mensen. Het is immoreel. Daarnaast zijn de opdringerige reclames voor veel mensen ook nog eens heel irritant. Het heeft te lang geduurd en het had niet zo ver moeten komen, maar dit verbod komt er eindelijk.’

Het heeft jaren geduurd voordat het kabinet ook overstag ging en met een hard verbod wilde komen. Eerst moest de gokindustrie zelf maar onderling afspraken maken om de reclames te verminderen. De SP was hier altijd tegen, want de financiële belangen voor deze industrie zijn te groot en de schade aan de samenleving te heftig om het over te laten aan de markt. ‘Je kunt niet verwachten dat deze superkapitalistische bedrijven hun foute winsten vrijwillig op gaan geven. Daarom hebben wij ons zo ingezet voor een duidelijk en stevig verbod op deze gokreclames.’

Van Nispen heeft nog wel een kanttekening bij de plannen van het kabinet: ‘De sponsoring van sport mag nog doorgaan tot halverwege 2025. Dus tot die tijd mogen jeugdidolen gewoon nog blijven rondlopen op het veld als wandelende reclamezuilen voor deze verslavende activiteit.’

 

Betrokken SP'ers