nieuws

Pak foute energielabels aan

De SP wil dat foute energielabels worden aangepakt. Door verkeerde energielabels worden kopers gedupeerd en door gesjoemel met labels betalen huurders maandelijks tientallen euro’s te veel huur doordat hun energielabel te rooskleurig is ingeschat. Het effect is dat bewoners een veel hogere energierekening betalen dan vooraf gedacht. Daarom komt de SP, samen met de VVD, woensdag in de Tweede Kamer met voorstellen om foute energielabels te voorkomen en bij gesjoemel hogere boetes uit te delen en daarmee bewoners te compenseren.

Al drie jaar lang trekt de SP samen met de VVD aan de bel en kregen zij verschillende moties aangenomen. Onder andere is inmiddels in de wet opgenomen dat digitale energielabels mogelijk zijn wat de nauwkeurigheid ten goede komt. Maar in de praktijk gebeurt er nog te weinig. Uit een uitzending van tv-programma pointer bleek deze week dat honderden huurders uit Groningen jarenlang te veel betalen vanwege foute labels.

Wanneer er bewust een veel beter label wordt toegekend dan een woning heeft is dat nu een hele strijd om dat aangepakt te krijgen. Dit moet makkelijke worden. Het systeem van toekenning van labels moet betrouwbaarder worden en misbruik moet harder worden aangepakt.

SP-Kamerlid Sandra Beckerman: 'Het kabinet moet meer doen om mensen te beschermen tegen foute labels. Wanneer er bewust foute labels worden gegeven moeten de kosten die bewoners daardoor extra maken via hoge boetes worden verhaald op de veroorzakers. Met meer en beter toezicht moet voorkomen dat bewoners ieder voor zich een lange strijd moeten voeren.'

 

Betrokken SP'ers