nieuws

Eerste zorgbuurthuis in Oss geopend

De SP wil dat elke oudere die dat wil moet kunnen kiezen voor een zorgbuurthuis. SP-leider Marijnissen: 'Sinds het sluiten van de verzorgingshuizen door het PvdA-VVD kabinet Rutte II moeten mensen langer thuis wonen tot het echt niet meer gaat. Dit kan leiden tot eenzaamheid of onvoldoende goede zorg. Met het zorgbuurthuis maken we fijn oud kunnen worden in de eigen buurt voor iedereen mogelijk.'

Het idee voor het zorgbuurthuis is samen met experts, zorgverleners, zorgbestuurders en een architect een aantal jaar geleden ontwikkeld door Marijnissen. Het allereerste zorgbuurthuis is vorige week geopend in Oss. 'Het is fantastisch om het eerste zorgbuurthuis te zien. Een beschermde kleinschalige plek om oud te worden, in je eigen vertrouwde buurt. Waar je samen kunt wonen met je partner, ook als de een zorg nodig heeft en de ander niet. Met vers eten, en vaste en bekende gezichten in de zorg. En een inloopfunctie voor de hele buurt zodat ouderen niet eenzaam hoeven te zijn. Daarom komen we met een wet die het zorgbuurthuis in heel Nederland mogelijk maakt.'

Een bijkomend voordeel van zorgbuurthuizen is dat het snel zorgt voor meer beschikbare woningen. Door mensen de keuze te geven om oud te worden in een zorgbuurthuis, komen er bestaande woningen beschikbaar.

De SP denkt dat de plannen van het kabinet Rutte 4 desastreus gaan uitpakken voor de ouderenzorg. De zorg voor onze ouderen in een verpleeghuis wordt verder uitgekleed. De personele bezettingsnorm, de garantie voor voldoende collega’s en goede zorg, wordt weer afgeschaft. Dit is een klap in het gezicht van de zorgverleners die hier zo lang voor hebben gestreden. En een kortzichtige manier die ertoe zal leiden dat het nog moeilijker wordt om medewerkers voor de zorg te behouden en te werven. De SP wil dat er niet wordt getornd aan de personele bezettingsnorm die garandeert dat de zorg voor onze ouderen in het verpleeghuis op niveau kan blijven.

Lees meer over het Zorgbuurthuis

 

Lilian Marijnissen bij de opening van het eerste zorgbuurthuis in Oss.

Betrokken SP'ers