Zorg

Menswaardige ouderen- en gehandicaptenzorg

De zorg voor ouderen en voor mensen met een beperking is steeds verder afgebroken. Er werd bezuinigd op de zorg thuis, en tegelijkertijd werden de verzorgingshuizen gesloten. De SP heeft zich altijd verzet tegen het besluit van kabinet Rutte ll van de PvdA en de VVD om de verzorgingshuizen te sluiten. Nu zijn de verzorgingshuizen er niet meer, en zien steeds meer mensen in dat dit een fout besluit is geweest. Het is daarom nu tijd voor iets beters. Het belangrijke werk dat zorgverleners in de thuiszorg, de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg doen is uitgehold, de werkdruk is toegenomen en de waardering blijft achter. Er is niet altijd meer tijd voor de zorg en aandacht die zorgverleners zouden willen geven. Dit moet anders.

Menswaardige zorg moet voorop staan.

 

 

 

Feiten en cijfers

Een op de 5 ouderen zou oud willen worden zoals in het zorgbuurthuis.


Mensen die in de zorg beginnen te werken haken vaak weer af door de hoge werkdruk. 43% van de nieuwe medewerkers in de zorg binnen 2 jaar weer vertrokken. 

 

 

 

Wat moet er gebeuren?

  1. We willen dat de ouderen voortaan kunnen kiezen tussen goede zorg thuis, of voor een fijne plek in een kleinschalig Zorgbuurthuis. Een plek waar je oud kunt worden, in je eigen vertrouwde buurt. Waar je samen kunt wonen met je partner, ook als de een zorg nodig heeft en de ander niet. Met vers eten, en vaste en bekende gezichten. Zonder de lange gangen van het oude verzorgingshuis, maar kleinschalig, zoals thuis.

    Lees meer over het zorgbuurthuis

  2. De SP wil de bureaucratie in de zorg bestrijden. Daarom geven we medewerkers in de ouderen- en gehandicaptenzorg meer zeggenschap over hun werkzaamheden. We dwingen ze niet hen om constant formulieren in te vullen omdat de zorg daar niet beter van wordt.
  3. In de langdurige zorg stappen we af van de ingewikkelde indicaties die nu gebruikt worden. De SP wil de langdurige zorg betalen op basis van zorgvraag, personeelsbezetting en omgevingseisen. Dat scheelt veel bureaucratie voor het personeel en voorkomt dat cliënten telkens opnieuw geïndiceerd moeten worden.
  4. Wij vinden het niet goed dat ouderen en mensen met een beperking steeds door andere mensen worden gewassen, verpleegd of verzorgd. In de thuiszorg draait het immers om vertrouwen, om het contact van mens tot mens. Thuis kunnen blijven wonen als je verzorging nodig hebt, daar gaat het om.
  5. Wij willen dat mantelzorgers en vrijwilligers meer ondersteuning krijgen. 

 

 

 

Wat we hebben gedaan

 

 

 

 

Wat jij kunt doen!

De SP is elke dag actief. Steun onze strijd tegen de bezuinigingen op de zorg van dit kabinet. Of word lid van de SP en krijg het boek 'De winst van eerlijk delen' van Lilian Marijnissen gratis. 

Steun de actie Word lid van de SP!