nieuws

Moordenaars moeten niet kunnen erven van hun slachtoffers

Het klinkt logisch dat iemand die een moord pleegt niet vervolgens van het slachtoffer een erfenis kan krijgen. Toch is het in de wet nog niet goed geregeld. Zo kunnen mensen die na een moord tot tbs worden veroordeeld toch erven van hun slachtoffers. SP-Kamerlid Michiel van Nispen wil hier samen met de VVD een einde aan maken: ‘Het gaat aan elke logica voorbij. Het is ontzettend pijnlijk voor de nabestaanden als ze, na zoiets vreselijks als een moord, ook nog eens geconfronteerd worden met een gevecht over een erfenis. Dit moeten we snel in de wet zetten.'

Bij een veroordeling tot een celstraf is het al in de wet geregeld dat een moordenaar niet kan erven van een slachtoffer, maar voor mensen die na zo’n misdaad tot enkel tbs worden veroordeeld is dit nog wel mogelijk. ‘Ook rechters worden hiermee geconfronteerd en moeten zich nu in allemaal bochten wringen. Dit onrecht moet gauw opgelost worden. Maar het kabinet ziet de noodzaak niet om dit aan te passen in de wet. Daar snap ik helemaal niet van. Daarom doe ik nogmaals, samen met de VVD, de oproep aan het kabinet om de wet heel snel aan te passen. De wet moet rechtvaardig zijn, dat is het nu niet.’

Blijf op de hoogte

Betrokken SP'ers