nieuws

Leijten: De Tweede Kamer moet praten over inhoud, niet over elkaar

Renske Leijten

'Bij een debat over de ophef tussen Kamerleden is de inhoud de verliezer. Het is gênant dat politiek Den Haag zo eindeloos veel over elkaar praat, in plaats van de problemen in het land op te lossen.' Met deze boodschap gaat SP-Kamerlid Renske Leijten naar het debat over de omgangsvormen in de Tweede Kamer. Leijten: 'De algemene beschouwingen waren een aanfluiting voor de inhoud door persoonlijke aanvallen en een weglopend kabinet.'

De SP wil debatteren over de inhoud: over pensioenen, energierekening, toegang tot zorg, dat er voldoende huizen zijn voor iedereen. Daarom doet Leijten namens de SP in het debat twee voorstellen: 'Bij een persoonlijke aanval verdwijnt de inhoud en er wordt gezegd dat die persoonlijke aanvallen leiden tot persoonlijk onveiligheid. Dat is beiden ongewenst. Daarom wordt de regel dat een aanval op iemand - of diens intenties - niet meer mag als diegene zich niet in het debat kan verdedigen. Bij zo een aanval, handhaaft de voorzitter. Tegelijkertijd spreken we af dat de regering nooit meer een debat verlaat, maar altijd zal luisteren naar wat gekozen volksvertegenwoordigers te zeggen hebben. Ook als ze het daarmee volstrekt oneens zijn. De regering heeft alle mogelijkheden om duidelijk te maken dat ze het met iets oneens is, daarvoor weglopen uit een debat niet nodig. Er is maar één instantie die gaat over wat er wel of niet gezegd kan worden in een Kamerdebat en dat is de Tweede Kamer zelf.'

Het debat op donderdag 29 september gaat over een uitbreiding van orderegels in de Tweede Kamer; er wordt toegevoegd dat bedreiging in het debat niet mag. Leijten: 'Dit is natuurlijk zo klaar als een klontje en een symbolische toevoeging. Maar zonder heldere afbakening wat dit precies is en inhoudt, wordt het een dode letter. Daarbij ligt het toepassen van regels voor de één en niet voor de ander op de loer en dat is ongewenst. Debatten moeten scherp en stevig kunnen zijn, worden ze te persoonlijk dan is dat de grens.'

Ben je het eens met dit standpunt?

Betrokken SP'ers