nieuws

SP dient nieuwe wet in voor een bindend correctief referendum

De meeste mensen willen meer te zeggen hebben over belangrijke politieke kwesties. Een bindend correctief referendum is daar een goed democratisch middel voor. Het geeft mensen de mogelijkheid bestuurders terug te fluiten als er besluiten zijn genomen waar een meerderheid in het land tegen is. De SP heeft daarom voorgesteld om het bindend correctief referendum op te nemen in de Grondwet.

Helaas heeft de Tweede Kamer vandaag in tweede lezing het wetsvoorstel van de SP verworpen. Maar dat referendum gaat er komen als het aan SP-Kamerlid Renske Leijten ligt: ‘Te veel mensen voelen zich, terecht, in de steek gelaten door de politiek en overheid. Een referendum is een goed middel om mensen zeggenschap te geven en het dwingt politici om beter te luisteren. Daarom dient de SP vandaag een nieuw wetsvoorstel in, om een bindend correctief referendum in Nederland mogelijk te maken.’

Omdat de Grondwet gewijzigd moet worden voor het invoeren van een bindend correctief referendum, moet een wetsvoorstel twee keer door de Tweede en Eerste Kamer. Bij de eerste keer stemmen moet er een gewone meerderheid van stemmen gehaald worden. Bij de tweede keer stemmen, na nieuwe Tweede Kamerverkiezingen, moet het voorstel met een tweederde meerderheid aangenomen worden. Leijten onderneemt daarom een nieuwe poging om het bindend correctief referendum in te voeren.

Na de volgende Tweede Kamerverkiezingen zou er namelijk wel een tweederde meerderheid kunnen zijn voor het referendum. Daar zijn maar een paar zetels voor nodig bleek vandaag. De kans daarop is groot, want een meerderheid van Nederland is voor de invoering van een referendum. Ook hebben meerdere staatscommissies geadviseerd een correctief bindend referendum mogelijk te maken.

Leijten: ‘Veel mensen haken af bij de huidige politiek. En dat is zowel te begrijpen als heel zorgelijk. Een referendum vergroot de betrokkenheid van veel mensen bij belangrijke maatschappelijke discussies. De geschiedenis van het referendum in Nederland is een veelbewogen geschiedenis. Aan die geschiedenis is vandaag weer een belangrijk hoofdstuk toegevoegd. We zijn er nog niet, maar dat referendum komt er!’

Wij voeren actie voor het correctief bindend referendum! Help jij mee?

Steun de actie!

Betrokken SP'ers